Osud komunistů rozhodne o složení vlády. Pokud do Sněmovny proklouznou, budou hrát první housle

Vojtěch Filip v rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem
Vojtěch Filip v rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem
Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 10. 2021

Volby do Sněmovny, které se uskuteční 8. a 9. října, mají dvě velmi napínavé »tajenky«, které je nutné sledovat. Pro vznik budoucí vlády bude zásadní nejen to, kdo volby vyhraje, ale neméně důležité bude i to, které z »malých« stran dokážou do Sněmovny proklouznout. Právě o strany, které balancují na hranici 5 procent, bude při povolebních jednání velký zájem. Podle nejnovějších průzkumů by přes sněmovní práh nakonec mohli proklouznout komunisté. Pak by mohli jít do vlády s ANO a SPD. "Podle těch předvolebních průzkumů to vypadá, že největší naději překonat 5 procent mají komunisté. Přísaha má na rozdíl od komunistů hodně nestabilní voliče," zhodnotil pro ŽivotvČesku.cz politolog Lubomír Kopeček.

Jednotlivé strany a hnutí už dávno zahájily jednání, jak bude vypadat nová vláda. Probíhá »oťukávní«, kdo by s kým šel a také »rezolutní« odmítání, kdo s kým »rozhodně« nepůjde. Variant, jak bude vypadat nová vláda, je celá řada. V první řadě záleží na tom, kdo volby ovládne a bude pověřen sestavováním vlády. Podle vyjádření prezidenta Miloše Zemana (77) tou osobou bude Andrej Babiš (67). Předseda hnutí ANO pak začne (nebo již začal) hledat koaličního partnera.

Spekuluje se, že Babišovi by se líbila vláda s ODS, které je daleko více nakloněn, než spojení s SPD. Hlavní tváře ODS ale opakovaně tvrdí, že s Babišem se nespojí, protože panuje mimo jiné obava, že strana by dopadla jako ČSSD, které hnutí ANO vysálo nápady, úspěchy i voliče. Pravděpodobnější variantou tak je, že Babiš to bude muset »risknout« s SPD a věřit tomu, že dokáže uspokojovat a pružně reagovat na podmínky, které si strana Tomia Okamury začne diktovat. Pokud se ANO spojí s SPD, budou zřejmě k sněmovní většině potřebovat ještě třetího »pomocníka«.

V tuto chvíli se otevře potenciální prostor pro ČSSD, Přísahu a komunisty. Pokud sociální demokraté do Sněmovny na poslední chvíli proklouznou, tak předem deklarovali, že by raději zůstali v opozici, 4 roky vlády s ANO sociálním demokratům stačily a strana se v první řadě musí vzpamatovat. Do vlády s ANO by zřejmě šla Přísaha, v jejím případě ale politologové nedokážou vůbec odhadnout, jak strana Roberta Šlachty opravdu ve volbách dopadne. Třetí stranou na hraně jsou komunisté, ti už vypadali odepsaně, ale podle nejnovějších průzkumů se vrátili do hry.

"Každá z těch stran na hraně pětiprocentní hranice má šanci. Podle těch předvolebních průzkumů to vypadá, že největší naději překonat 5 procent mají komunisté. Přísaha má na rozdíl od komunistů hodně nejisté voliče, je to mladá strana, má poměrně slabě vybudovanou voličskou základnu. Voliči komunistů jsou poměrně stabilní, u Přísahy bylo vidět, že voliči odcházeli, pak se zase vraceli, těžko říct, jak Přísaha dopadne," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz politolog Lubomír Kopeček s tím, že tipovat, jak strany na pětiprocentní hranici nakonec dopadnou, připomíná věštění.

Poslední průzkum agentury STEM přiřkl komunistům dokonce 6,5 procenta hlasů. Podle chování sázejících sázkové kanceláře Tipsport by komunisté získali 4,8 procent. Sledovat názory bookmakerů a sázkařů je zajímavé z toho důvodu, že se nechovají podle emocí, ale podle chladného kalkulu - jde o peníze, nejde o fandovství. Proto sázkové kanceláře disponují daty, která se ukazují jako relevantní.

Osud budoucí vlády tak bude zřejmě výrazně záležet na tom, které strany pětiprocentní hranici překonají. Nejblíže k tomu mají momentálně komunisté. "Těch proměnných variant je pořád mnoho. Kromě pohybu kolem pětiprocentní hranice je také otázkou, kdo povolební vyjednávání povede. Je tu totiž také právo na kroužkování, takže voliči mohou udělit preferenční hlasy. Netroufám si vůbec odhadnout, co může kroužkování udělat se složením poslaneckých klubů. I z tohoto důvodu je velmi složité dělat odhady, kdo s kým půjde do vlády," připomněl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek s tím, že letošní volby budou rozhodovat maličkosti a očekává těsné výsledky. I podle Mlejnka bude zásadní, kteří »trpaslíci« do Sněmovny proniknou. "Výsledek voleb může být i takový, že nebude přát hladkému sestavení vlády. Může se ale stát i pravý opak, že se vláda rychle poskládá," doplnil Josef Mlejnek, který souhlasí s tím, že kolem pětiprocentní hranice bude rozhodovat každý hlas a že právě tady může ležet klíč k sestavení vlády.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.