Tisíce nakažených a hrozba plošného lockdownu. Ještě se mu můžeme vyhnout a situaci zvrátit, říká Jaroslav Flegr

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr
Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr
Foto: Se svolením Jaroslava Flegra
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 28. 10. 2021

Epidemická situace v Česku se v tomto týdnu opět zhoršila. Nakažených onemocněním covid-19 přibývá - před svátečním dnem 28. října laboratoře potvrdily téměř 6 tisíc případů, takto vysoko se čísla vyšplhala naposledy v dubnu. Obavy, že dojde znovu k plošným uzávěrám podniků a dalším striktním opatřením, ve společnosti vzrůstají. Podle profesora z Univerzity Karlovy (UK) a evolučního biologa Jaroslava Flegra (63) ovšem existuje šance, jak tento vývoj zvrátit. "Museli bychom jednat opravdu rychle, ale před plošným lockdownem se ještě můžeme zachránit," vyjádřil se pro ŽivotvČesku.cz.

Ve středu v Česku přibylo 5 824 potvrzených případů s onemocněním covid-19, téměř dvakrát více než před týdnem. Opět se zvýšil počet hospitalizovaných, v nemocnicích po celé republice je obsazeno téměř 1 300 covidových lůžek. V těžkém stavu zůstává 167 pacientů. Na 100 000 obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 270 nakažených, v pěti regionech Česka je pak incidenční číslo vyšší než 300, jak uvádí data ministerstva zdravotnictví.

S koronavirem za první tři dny posledního říjnového týdne zemřelo 43 nemocných, od samotného začátku propuknutí první vlny epidemie pak 30 689 lidí.

"Jestliže jsme tento týden téměř na šesti a půl tisících nakažených denně, jako tomu bylo v úterý, nejspíš budeme příští týden na třinácti tisících, protože jeden nakažený nakazí v průměru dva další. Velmi pravděpodobně to bude pokračovat stejně a nakonec se opět dostaneme do stavu, kdy se zahltí nemocnice a dojde k plošnému lockdownu jako loni," vyjádřil se Jaroslav Flegr pro ŽivotvČesku.cz s tím, že to platí samozřejmě v případě, kdy nedojde k žádné změně a nezačne se situace řešit.

"Lockdownu bychom se ještě mohli vyhnout, pokud bychom přistoupili k plošnému PCR testování. Bohužel ale nevím o tom, že by současná nebo nastupující vláda o něčem takovém v tuhle chvíli vůbec uvažovala. Pokud ovšem vláda dodrží, co slíbila a nová v tom bude pokračovat, tedy že se opatření budou zavádět nikoli podle počtu nakažených, ale podle skutečnosti, kolik lidí se momentálně nachází v nemocnicích, obávám se, že se opravdu dostaneme do situace, kdy kapacita zdravotních zařízení nebude stačit. To může podle mého názoru nastat zhruba za pět týdnů," řekl profesor z Přírodovědecké fakulty UK pro ŽivotvČesku.cz.

Končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35) je názoru, že onemocnění covid-19 způsobené virem SARS-CoV-2 je epidemií neočkovaných lidí. Poukazují na to data týkající se šíření infekce za měsíc říjen, kdy lidé bez očkování jsou zastoupeni v 74 procent pozitivně testovaných případů a 63 procent neočkovaných muselo být kvůli covidu hospitalizováno.

"Očkování je samozřejmě důležité, ale určitá opatření by nám umožnila současnou situaci zvrátit. Myslím, že by bylo vhodné opět omezit hromadné akce. Omezovat více například restaurace nemá v tuhle chvíli nemá asi žádný smysl, protože ve společnosti je taková nálada, že by nová pravidla nejspíš lidé stejně nedodržovali. PCR testování, které jsem zmiňoval, by ale opravdu pomohlo. Díky němu bychom se mohli vrátit v číslech o několik týdnů zpátky do stavu, jaký jsme tu měli na začátku školního roku. Muselo by k tomu ale dojít opravdu velmi rychle a je otázka, jestli je možné tak velkou akci připravit dostatečně rychle," uzavřel Jaroslav Flegr pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.