Při správném vytápění můžete ušetřit až 30 procent nákladů. Odborníci přesně popsali, jak by lidé měli postupovat

Ceny energií - Ilustrační snímek
Ceny energií – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 11. 2021

Řadu českých domácností postihlo zdražení energií a řeší, jak ušetřit při vytápění. Existuje plno rad, jak vytápět hospodárně. Některé jsou na realizaci náročné, jiné jsou až primitivně jednoduché. Oslovení experti zmiňují dvě slova - izolace a čistota. "Když porovnáme starý zanesený kotel s moderním seřízeným kotlem, tak je tam rozdíl ve vytápění nejméně 20 procent, může to být ale i přes 30 procent," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz odborník na vytápění a plynové kotle Jan Truxa.

Mnozí Češi neumí v zimní sezóně šetřit, protože neumí topit. Když byly energie levné, tak nikdo správný způsob vytápění moc neřešil a objevovaly se absurdní postupy, jako je například větrání oken při plném vytápění. V momentě, kdy cena tepla stoupá, tak se nehospodárné vytápění odráží v peněženkách tuzemských domácností a Češi se učí šetřit.

"Za komunismu si lidé zvykli, že energie jsou levné, tak se naučili plýtvat, řada lidí ještě nenavykla tomu, že situace se změnila. Energie zdražují, lidé by měli změnit svůj styl, jak vytápí. Plno peněz se dá ušetřit správným větráním, na noc se tolik topit nemusí," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček s tím, že kdo je zvyklý doma nosit svetr a ponožky, tak nepotřebuje mít vytopeno na 24 stupňů Celsia, ale stačí mu výrazně méně.

Kdo myslí úspory při vytápění vážně, měl bych investovat do kvalitního kotle, nebo si nechat alespoň seřídit a vyčistit kotel stávající.

"Každý kotel je jiný, některé kotle jsou na seřízení hodně citlivé, některé méně, ale obecně platí, že před každou topnou sezónou by si domácnost měla nechat udělat revizi kotle. To znamená nechat vyčistit otopné plochy, nechat vyčistit startér, nechat seřídit kotel tak, aby měl správný proběh. Kotel by měl být seřízený tak, aby střídal správně cykly, aby dostatečně dlouho topil a pak zase stál. Klientům vždy říkám, že je to podobné, jako když si koupí silné auto, nastartují ho, ujedou sto metrů, vypnou ho, půjdou na kafe, pak ho zase nastartují a zase ujedou sto metrů... Když to budou dělat celý den, tak to auto zničí. Topné těleso je na tom velmi podobně, i ten topný zdroj potřebuje, že když nastartuje, aby chvíli běžel. Regulace by měla být nastavena tak, aby umožňovala stálejší proběhy, aby startér nestartoval pořád dokola, ale startoval podle doporučení výrobce. To platí pro každé topné zařízení, i když máte obyčejný kotel na uhlí, tak i v jeho případě je nutné ho před sezónou vyčistit, například popel zůstává ve výměníku, je nutné dohlédnout na to, aby docházelo k co nejlepšímu přechodu tepla ze žářiště do výměníku," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz Jan Truxa ze společnosti EkoWATT, kterého se redakce také zeptala, zda může vypočítat, jaký rozdíl v úspoře bude, když dojde k porovnání starého zaneseného kotle s moderní technologií.

"Starý zanesený kotel versus moderní kvalitně seřízený plynový kotel? To může znamenat rozdíl i 20 procent. Starší kotle nemají kvalitní regulaci a většinou mají regulaci systémem start a stop. To znamená, že ten kotel nastartuje, běží třeba dvanácti kilowaty a pak vypne. Moderní kotel se nastartuje, ale pak si umí snížit výkon a běží třeba čtyřmi kilowaty s lepší účinností a lepším spalování. Když použijete například kondenzační kotel, tak 10 procent vlastně ušetříte vždy. Takže rozdíl mezi starým neudržovaným kotlem a moderním kotlem je opravdu minimálně 20 procent, ale klidně to může být i více než 30 procent," dodal Jan Truxa, se kterým souhlasí i odborníci společnosti ČEZ.

"Pokud budeme srovnávat staré a nové kotle, tak se na těch 30 procent rozdílu dostaneme. Když pak vezmu v potaz nějakou skutečnou technologickou novinku, tak ten rozdíl může být i přes 40 procent," potvrdila pro ŽivotvČesku.cz mluvčí společnosti ČEZ s tím, že řada domácností přechází na tepelné čerpadlo, které se i přes vyšší pořizovací náklady při současných cenách energie poměrně brzy zaplatí. Dobrým pomocníkem při hlídání intenzity vytápění je pak termostat.

Jan Truxa pro ŽivotvČesku.cz také zdůraznil, že topení sice začíná u kotle, ale je třeba dohlédnout i na správné nastavení radiátorů. Je nutné je před každou topnou sezónou zkontrolovat a případně odvzdušnit. Podle experta je nutné před sezónou nechat zkontrolovat také tlak v expanzní nádobě, zkontrolovat filtry, pojistné ventily či čerpadla. Energie, kterou lidé do této kontroly vloží, se jim při topné sezóně vrátí. Samostatnou kapitolu pak tvoří revize komínů. I tady platí, že čistý komín rovná se bezpečnější a méně nákladné vytápění.

Správné nastavení kotle tedy umožní kvalitní vytápění, druhým krokem je nastavit domácnost tak, aby vyprodukovaná tepelná energie neunikala - jedná se tedy o otázky spojené s izolací. Izolace podlah či oken je stavební zásah pro odborníka, ale spoustu užitku může přinést i vhodně zvolený koberec. Dokonce platí, že ne každý koberec se hodí ke každému způsobou vytápění.

"Obecně platí, že čím vyšší je koberec a čím více je na koberci materiálu, tím lépe izoluje. U koberců jde například o to, jaký mají podklad. Určitě se vyplatí koberce s filcem, takové koberce lépe izolují teplo i hluk. Při správném koberci můžete v domácnosti ušetřit až 5 procent výdajů za vytápění. Záleží ale také na tom, zda máte klasické vytápění nebo vytápění v podlaze. Při podlahovém vytápění je lepší, když máte kusový koberec. Při klasickém vytápění je pak lepší koberec celoplošný. Dnes se většina koberců dělá ze syntetického materiálu, ale zmíním vlnu, tento přírodní materiál je pořád nepřekonaný, vlna umožňuje regulovat mikroklima v místnosti. Vlna dokáže například pojmout vlhkost v místnosti, když je místnost suchá, tak zase dokáže vlna vlhkost uvolnit," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz technický specialista Tomáš Linhart ze společnosti Můjkoberec.

Podobně jako koberce se chovají závěsy na oknech - také jsou schopné zadržet teplo. Pokud tedy lidé mají závěsy přehozené přes radiátory, tak se tepelná energie nemůže naplno dostat do místnosti. Určitě není vhodné umístit radiátory za poličku či skříň, vždy platí, že jakákoliv překážka brání při proudění tepla. Za radiátory lze navíc umístit panely, které teplo odrážejí zpět do místnosti. V bytech, kde jsou vysoké stropy, je vhodné nad radiátor umístit poličku, která tepelné proudění nasměruje do místnosti.

Kdo umí dobře topit, měl by se naučit také dobře větrat. V topné sezóně platí, že se větrá krátce a intenzivně. Ideální je na pár minut do místnosti pustit průvan, vždy je výhodnější vyvětrat ještě před zapnutím topení.

Častou chybou, kterou zdražení energií zřejmě rychle odstraní, je kromě přetápění také fakt, že Češi rádi topí i v místnostech, kde se téměř nevyskytují. Každý ať si zhodnotí, zda je nutné vytápět chodbu, kterou člověk přejde dvakrát denně. Lidé si zvykli na rčení, že čas jsou peníze, letos v zimě bude ale opravdu výrazně platit i modifikované heslo, že teplo jsou peníze.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.