Rodina zveřejnila detaily posledního rozloučení s Miroslavem Žbirkou. Dojemně zavzpomínala Helena Vondráčková

Miro Žbirka a Helena Vondráčková
Miro Žbirka a Helena Vondráčková
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 12. 11. 2021

Ve středu se Česko i Slovensko ponořilo do smutku poté, co byla veřejnost informována o náhlém skonu Mira Žbirky (†69). Pozůstalí nyní informovali o tom, jak bude probíhat poslední rozloučení s oblíbeným hudebníkem. Obřad bude jen pro pozvané, bude ale přenášen na obrazovku před síní a také na sociální síti. "Bude tady hodně chybět," řekla o Žbirkovi pro ŽivotvČesku.cz zpěvačka Helena Vondráčková (74), která s ním mnohokrát spolupracovala.

Žbirkův manažer Rado Mešša sdělil informace o průběhu pohřbu agentuře TASR. Smuteční obřad se bude konat v pátek 19. listopadu ve 14:00 ve strašnickém krematoriu. Zúčastnit se ho budou moci jen pozvaní. Fanoušci hudebníka ho budou moci sledovat buď na obrazovce přímo před obřadní síní nebo na sociální síti Facebook přímo na stránkách Mira Žbirky.

Pro fanoušky i přátele legendárního Mekyho byla zpráva o jeho skonu zdrcující. "Musím říct, že ta zpráva mě zasáhla do srdce jako šíp. Byl to člověk, kterého jsem obdivovala, moderní ve své tvorbě, nadčasový. Jeho písně a projekty, které vytvářel, byly na vysoké úrovni. Bude tady hodně chybět," řekla pro ŽivotvČesku.cz fenomenální zpěvačka Helena Vondráčková, která se Žbirkou nejednou spolupracovala.

"Těžko se v takové smutné chvíli hledají slova, protože nevím, jestli přesně vyjádří jeho krásnou osobnost. Vnímala jsem ho vždy jako bezvadného, skromného a kamarádského člověka. Zažila jsem s ním krásné momenty, kdy jsme byli na Mallorce, každé ráno jsme se setkali u snídaně a on mě zásoboval anglickým suchým humorem, který měl pod kůží. Odcházela jsem a nevěděla, jestli v sobě tu snídani udržím. Byl to velmi noblesní chlap," zavzpomínala Helena Vondráčková na Miroslava Žbirku pro ŽivotvČesku.cz.

Helena Vondráčková vnímala Mira Žbirku jako fantastického umělce, výborného člověka a muže, díky kterému se mohla od srdce zasmát. Proto mu věnuje tichou vzpomínku. "V každém případě doma zapálím svíčku a pomodlím se za něj," dodala zpěvačka s hlasem ze zlata pro ŽivotvČesku.cz.

Slovenské velvyslanectví v Praze dnes zpřístupní v prostorách úřadu kondolenční knihu, která bude pro fanoušky Miroslava Žbirky k dispozici do 15:00 s hodinovou pauzou mezi 12:00 a 13:00.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.