Přibylo 22.479 nakažených. Příští týden může být 30 tisíc, na JIP nebude místo, varuje lékař iniciativy Lékaři pomáhají Česku

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 11. 2021

Česká republika překonala černý rekord. Za úterý přibylo 22.479 nakažených, dosavadní nejvyšší nárůst byl letos 6. ledna, kdy přibylo 17 778 nově nakažených. Podle lékaře Radka Mounajjeda z iniciativy Lékaři pomáhají Česku za dva až tři týdny nastane kolaps nemocnic. "To, co vidíme v nemocnicích, je vždy se zpožděním dvou až tří týdnů, díváme se na to jako na film, který už uběhl a nemůžeme s tím nic dělat," řekl Radek Mounajjed pro ŽivotvČesku.cz.

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají zhruba od začátku září. Přibližně poslední měsíc rostou velmi prudce. V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro 10.000 denně a před týdnem dosáhly skoro 15.000 případů za den. V pondělí bylo podle revidovaných údajů ministerstva hospitalizovaných přes 4500, nejvíc od poloviny letošního dubna.

Podle lékaře Radka Mounajjeda má Česko před sebou dva scénáře vývoje. Buď je Česko v tuto chvíli na vrcholu a čísla začnou padat. Nebo na vrcholu není a příští týden dojde k překonání hranice 30 tisíc nakažených denně. To by byla varianta, která by vedla ke kolapsu v nemocnicích.

"Pokud těch 20 tisíc nakažených je vrchol a půjdeme pak dolů, tak se nemocnice a JIP naplní a zdravotnictví se dostane do fáze těsně před kolapsem. To se ale projeví až za dva až tři týdny. To, co vidíme v nemocnicích, je vždy se zpožděním dvou až tří týdnů, díváme se na to jako na film, který už uběhl a nemůžeme s tím nic dělat. To je ze všech těch špatných variant ale pořád ta nejlepší. Pokud ale kulminovat nebudeme a ten další týden vyletí čísla nakažených nad třicet tisíc, tak to zdravotnictví nemůže zvládnout. Pokud za záchranou brzdu zatáhneme teď, tak ten skluz je takový, že to nemocnice už nezvládnou, to pak vůbec nevím, co dělat, to bude katastrofa. Představa, že pak vozíme pacienty letecky do zahraničí, je složitá, je otázka, zda je bude kam vozit, Němci i Slováci jsou na tom špatně jako my," vysvětlil Radek Mounajjed pro ŽivotvČesku.cz.

Podle člena iniciativy Lékaři pomáhají Česku epidemie ukazuje, že řada lidí, kteří absolvovali očkování již dříve, nemá dnes dostatek protilátek. "Je tady řada proměnných a chová se to jinak, než se čekalo, myslelo se, že je tady řada očkovaných, další lidé, že jsou promoření, jenže imunita u lidí, co to prodělali padá dolů a padá imunita také u lidí, kteří mají už delší dobu od druhé očkovaní dávky," dodal pro ŽivotvČesku.cz lékař, který apeluje, aby vláda rychle zatáhla za záchranou brzdu.

Podle Mounajjeda je nutné zavést lockdown neočkovaných, důsledně začít testovat ve školách a firmách, zavést povinné očkování pro lidi starší šestnácti let, důsledně vyžadovat používání respirátorů v otevřeném prostoru a důsledně kontrolovat a vyžadovat potvrzení o tzv. bezinfekčnosti na veřejných místech.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.