Roman Prymula zhodnotil opatření od pondělí. Našel chybu, o které říká, že může vystřelit vlnu nemocných ke kolapsu nemocnic

Roman Prymula
Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 17. 11. 2021

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek vládě navrhne, aby se od pondělí dál nepoužívaly jako covidový certifikát negativní testy. Výjimku budou mít děti od 12 do 18 let, které se budou moci tam, kde jsou potvrzení vyžadována, prokázat PCR testem. Novinářům to dnes řekli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35) a hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Jde o takzvaný bavorský model opatření, kdy služby budou dostupné jen očkovaným. Pro ŽivotvČesku.cz zhodnotil zpřísnění epidemiolog Roman Prymula (57), který poukázal na chybu, kterou spatřuje v čase do začátku platnosti opatření - tedy pondělí.

"Bavorský model je jistá motivace pro to, aby se lidé očkovali, ale v tuto chvíli si myslím, že opatření by měla být dominantně vedena k tomu, aby nám nepřetekly nemocnice, což v tuto chvíli začíná hrozit," řekl pro ŽivotvČesku.cz bývalý ministr zdravotnictví, co by mělo být naprostou prioritou podle toho, jak vláda opatření vysvětluje. Tedy, že nelze nechat situaci zajít tam, aby se kapacity zdravotního systému vyčerpaly.

"V tuto chvíli bychom se měli významně orientovat na kategorii seniorů, kteří budou teď vitálně ohroženi a tato opatření k nim zatím nebyla zveřejněna. Ono lhostejno na tom, jaké opatření bude představeno. Když si představíme, že opatření bude vyhlášeno až od pondělí, tak teď porosteme razantním tempem. Lidé, kteří budou omezeni v návštěvách, tak si to o víkendu užijí a budeme tu mít takovou vlnu, že i kdyby tady byl lockdown, se stane to, že kapacita nemocnic bude naplněna," dodal Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz k tomu, že platnost opatření začne až od pondělí, do té doby je poměrně velké množství času, aby se vir dále šířil a plnil hospitalizovanými kapacity nemocnic.

Výjimky z opatření budou mít lidé, kteří dostali první dávku očkování, musí ale předložit současně PCR test, nebo osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Těm ale lékař musí důvod kontraindikace očkování zapsat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). Spolu s rozočkovanými budou mít podle hygieničky Pavly Svrčinové nárok na pět PCR testů za měsíc hrazených z veřejného zdravotního pojištění, očkovaní lidé dál dva hrazené testy.

Ministr Adam Vojtěch také lidi vyzval, aby se vyhýbali velkým kolektivům a maximálně omezili kontakty. Organizátorům akcí, zejména firemních vánočních večírků, doporučil, aby je odložili. I na venkovních akcích, jako jsou vánoční trhy, by lidé měli nosit respirátory a dodržovat rozestupy. Firmy by měly od zaměstnanců vyžadovat covidové certifikáty a umožnit práci z domova.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.