Reklama:

Covid se zakousl do krku zdravotnictví, to personálně krvácí. Primář Pavel Dlouhý odmítl mlčet a popsal, co se děje uvnitř nemocnic

Primář Pavel Dlouhý
Primář Pavel Dlouhý
Foto: Se svolením Krajské zdravotní
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 21. 11. 2021

Ministerstvo zdravotnictví by mělo nařídit nemocnicím, aby omezily všechny výkony a operace, které lze odložit, a s předstihem si vytvořily rezervu pro případný další nárůst hospitalizovaných pacientů s covidem-19 a akutní případy, uvedl to kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (61). Primář Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem pro ŽivotvČesku.cz na dotazy redakce ohledně nárůstu hospitalizací v souvislosti s covidem-19 odmítl mlčet a otevřeně popsal, čemu uvnitř infekčního oddělení musí »bojovníci v bílých pláštích« čelit. "Řekl bych, že z personálního hlediska jsme na tom hůře, než třeba před rokem," řekl pro ŽivotvČesku.cz Pavel Dlouhý ohledně personálu, který v nerovné bitvě o lidské životy počítá ztráty, ale nepolevuje.

Reklama:

Podle aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví je v českých nemocnicích dostupných celkem 22 800 standardních lůžek s kyslíkem, volných jich už je ale jen 6 018. Lůžek s kyslíkem na infekčních odděleních je pak 1025, k sobotě jich bylo volných už pouze 222. Podle primáře Pavla Dlouhého už jsou nemocnice nuceny částečně omezovat odložitelnou péči a situaci nepřispívá ani personální situace.

Budoucí šéf rezortu Vlastimil Válek míní, že je potřeba se zaměřit na nemocnice a předejít situaci, která nastala v minulé vlně epidemie, kdy byly některá zdravotnická zařízení zahlcena a nemohla přijímat další pacienty. 

Reklama:

"V celé republice stoupají počty hospitalizovaných, vlastně už všechny nemocnice přecházejí na omezený provoz pro necovidové pacienty a musí zřizovat nová a nová covidová lůžka a oddělení. Hlavním problémem je potřeba intenzivní péče, protože pokud obsadí jednotky intenzivní péče pacienti s covidem, tak to váže hodně personálu a následně to blokuje operativu. Takže v tuto chvíli se již v celé republice omezuje odložitelná péče," přiblížil pro ŽivotvČesku.cz Pavel Dlouhý z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, jak to vypadá aktuálně uvnitř zařízení, kde lékaři do naprostého vyčerpání svádějí boj s infekcí, která přes letní měsíce načerpala síly a znovu se snaží paralyzovat společnost.

Někteří zdravotníci dále už nezvládli fyzický i psychický nápor a rozhodli se změnit zaměstnání. Bohužel ale nových slovy zkušeného primáře moc nepřibývá. "Opakovaně říkáme, že české nemocnice už to mají nacvičené z předchozích dvou velkých vln, čili vědí, kde mají kapacity, která oddělení mohou transformovat na covidová, kde mají personál, který nemusí dělat akutní péči a lze ho použít na covidu. Samozřejmě je to ale obtížné, protože únava personálu je veliká. Část zdravotníků dokonce opustila nemocnice a šla za nějakým méně náročným životem, nových mnoho nepřichází," konstatoval šéf infekčního oddělení pro ŽivotvČesku.cz, že koronavirus zdravotníky decimuje tím, že je nenechává odpočinout.

Vlastimil Válek nastínil strategii, kterou po vystřídání Adama Vojtěcha (35) chce uplatnit. Kromě omezení neakutních zákroků se přiklání k omezení množství karantén a době jejich trvání. Je pro uznávání negativních PCR testů jako covidového certifikátu, což od pondělí vláda v demisi znemožní. Dále je podle Válka nutné, aby nemocnice měly rezervy jak pro covidové pacienty, tak pro nepředvídatelné akutní případy. 

"Nemocnice mají další a další úkoly, stále provozují odběrová místa, musí provozovat laboratorní kapacity na testování, znovu jsou prodlužovány doby v očkovacích centrech, kam se nyní vypravilo velké množství lidí, za což jsme rádi. Ještě se k tomu přidala infuzní místa, kdy do nemocnic na infuze proudí velké množství pacientů. Je to docela náročné, protože to zabírá čas, musí to probíhat ve skafandrech a se všemi opatřeními, protože se jedná o infekční pacienty," popsal vedoucí lékař oddělení, které zažívá kvůli neřízené vlně epidemie nelehké situace.

Budoucí šéf rezortu se v sobotu v rámci řešení situace ohledně epidemie vyslovil pro větší rozšíření podávání monoklonálních protilátek, které chrání nakaženého před těžkým průběhem nemoci. Musí se ale podat v časné fázi onemocnění. Pacient je může dostat asi v 80 nemocnicích, které mají urgentní příjem, na základě žádanky od praktického lékaře či specialisty, což by mohlo zmírnit počty hospitalizací.

Personál zdravotnických zařízení nebojuje jen s únavou, ale zmíněným sníženým počtem lidí ve vlastních řadách. Smutnou realitou totiž je, že oproti loňskému roku se situace změnila. Pavel Dlouhý ale uklidňuje, že i když je to vážný problém, zdravotníci znají přesně, jak situaci řešit, čímž se systém nebrzdí. "Pro nemocnice je to teď velmi náročné a řekl bych, že z personálního hlediska jsme na tom hůře než třeba před rokem. Na druhou stranu, zkušenost je tady veliká, managementy vědí, co mají dělat a myslím si, že jim nikdo nemusí říkat, aby omezili péči, přestali operovat a podobně. Každá nemocnice si to musí rozhodnout a nastavit podle místních podmínek," popsal aktuální podmínky v nemocnicích pro ŽivotvČesku.cz.

Kandidát na nejvyšší funkci ve zdravotnictví ohledně šíření viru odmítl povinné očkování proti covidu-19, o kterém tento týden rozhodlo Rakousko. Podle jeho vyjádření není tato varianta v Česku na pořadu dne. Teď je nutné, aby zdravotnický systém dokázal rychle a efektivně reagovat na variantu, že epidemie, která aktuálně nejvíce trápí Moravu, se přesune do jiného kraje.

"Víme, že jsou některé regiony, které jsou velmi zatížené, jsou jaksi napřed. To jsou zejména moravské okresy, kde zátěž nemocnic už je velmi vysoká. Pak jsou kraje, jako třeba ten náš, kde jsme zřejmě v určitém skluzu a nápor je o něco menší, ale samozřejmě se chystáme na další týdny a nepochybně do Vánoc to bude pro všechny velmi náročné," dodal Pavel Dlouhý pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: