Imunoložka Zuzana Krátká ukázala na 3 místa, kde se lidé nejčastěji nakazí. Rezort zdravotnictví řeší kratší dobu přeočkování

Očkování, covid - Ilustrační snímek
Očkování, covid – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 20. 11. 2021

Centrální řídící tým se bude příští týden zabývat možností, že by přeočkování proti covidu-19 bylo možné už po pěti měsících od poslední dávky. Na snížení účinnosti vakcín v čase upozorňují odborníci. "Podle předběžné analýzy českých dat po půlroce klesá účinnost druhé dávky proti covidu u všech vakcín k 60 procentům, po tři čtvrtě roce pod 50 procent," uvedl v sobotu na Twitteru předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek (56). Podle něj posilující třetí dávky zvyšují účinnost na 90 procent. Pro ŽivotvČesku.cz promluvila imunoložka Zuzana Krátká a vydala doporučení, jak postupovat v rámci utlumení počtu pozitivních případů. Dále ukázala na místa, kde dochází v současnosti nejčastěji k přenosu koronavirové infekce.

Pokud by se o zkrácení intervalu pro přeočkování rozhodlo, výrazně by přibylo lidí, kteří by si mohli pro posilující dávku přijít. Není jasné, zda by pak stačila současná kapacita očkovacích center a bylo dost zdravotníků. V pátek očkování podstoupilo více než 56.000 lidí. Od pondělí se jako covidový certifikát až na některé výjimky nebudou uznávat negativní testy. Nutný bude doklad o očkování nebo prodělání nemoci v posledním půl roce.

Kvůli dramatickému nárůstu počtu pozitivních záchytů, hospitalizací i úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 redakce ŽivotvČesku.cz oslovila imunoložku Zuzanu Krátkou s dotazem, kde je aktuálně nejvíce rizikový přenos viru. Zároveň popsala, jak postupovat, aby došlo ke zpomalení tempa šíření infekce.

"Nejčastěji se nakazíme doma nebo v práci či ve škole. Musíme omezit na minimum své kontakty. Musíme chránit hlavně rizikové kolektivy v domovech seniorů, v nemocnicích. Testovat neočkované i očkované, kdo je pozitivní, musí do karantény. Hlavně není možné tvrdit, že očkovaní jsou nějaká elita, nejsou. Jsou stejně nebezpeční jako neočkovaní. A testovat je klidně kvalitním antigenním testem, existují dobré, byť jsou dražší," vysvětlila Zuzana Krátká, která většinu profesního života strávila v klinických imunologických laboratořích a již na jaře 2020 se zapojila do testování protilátek proti koronaviru nejprve u zdravotnických pracovníků, později se podílela na tzv. jihočeské seroprevalenční studii. Zajímavostí ohledně její profese je, že ve spolupráci s kolegy z dalších českých laboratoří navrhuje postupy pro správnou diagnostiku imunitní odpovědi proti koronaviru.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v pátek poslal ministerstvu zdravotnictví stanovisko ohledně možnosti přeočkování v kratším čase. Dále nachystal pro ministerstvo podklady k tomu, zda omezit platnost očkování jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson. Není jasné, jaké je jeho stanovisko. V současné době není platnost očkování pro prokázání ochrany před covidem-19 nijak omezená. Někteří odborníci v minulých dnech upozornili na možnou nižší ochranu vakcíny po uplynutí několika měsíců. Imunolog Zdeněk Hel doporučil přeočkování po dvou měsících.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.