Šéf zdravotnictví Adam Vojtěch prozradil podrobnosti, co se na ministerstvu ví o variantě omikron. V akci krizová opatření

Ministr Adam Vojtěch
Ministr Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 29. 11. 2021

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice. V pondělí pak byla definitivně potvrzena i v Česku. Odborníci o ní zatím mnoho nevědí a odpovědi přinese až čas. "Skutečně se může snadněji šířit, mít vyšší reprodukční číslo než delta, která je sama o sobě velmi infekční. To jsou zatím věci, které se budou upřesňovat podle dat," řekl pro ŽivotvČesku.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (35).

Liberecká nemocnice v pondělí oznámila, že je definitivně potvrzený první případ varianty omikron v České republice. Dosud WHO identifikovala pět znepokojivých variant koronaviru: alfa, beta, gama, delta a nově omikron. Ta byla poprvé zaznamenána 9. listopadu a od té doby se stihla rozšířit do několika zemí celého světa. Odborná veřejnost má v tuto chvíli více dotazů než odpovědí a podle dosluhujícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha budou i zatím známé odpovědi více upřesňovány.

"Já si myslím, že nikdo toho skutečně tolik neví. Je to varianta, kterou známe velmi krátce a pokud vím, tak úplně prvně byla diagnostikována někdy 9. listopadu a od té doby se poměrně výrazně rozšířila zejména v jižní části Afriky. Podle všeho se zdá, že je skutečně velmi zmutovaná, což někteří odborníci dávají do kontextu. Skutečně se může snadněji šířit, mít vyšší reprodukční číslo než delta, která je sama o sobě velmi infekční. To jsou zatím věci, které se budou upřesňovat podle dat," řekl pro ŽivotvČesku.cz šéf rezortu zdravotnictví Adam Vojtěch.

Omikron vykazuje velký počet mutací, z nichž některé jsou podle WHO znepokojivé. Předběžné poznatky ukazují na zvýšené nebezpečí reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. V Jihoafrické republice, kde se mutace poprvé objevila, je ovšem nižší proočkovanost než například v evropských zemích, kde se varianta už objevila. Proto zatím není známo, nakolik bude varianta schopná obcházet protilátky získané očkováním.

"Podle dat z Jihoafrické republiky se ta varianta v populaci výrazně prosazuje, na druhou stranu je pravdou, že tam je výrazně nižší proočkovanost, takže i to může hrát svou roli. My v tuto chvíli nevíme, jak omikron bude reagovat na očkování, jestli bude pouze infekčnější, nebo to bude varianta, která bude schopná očkování obejít. Ale to bych nechtěl strašit, o tom nemáme data a už vůbec nemáme data o tom, že by ta varianta způsobovala těžší průběh než delta," nastínil Adam Vojtěch pro ŽivotvČesku.cz, co je zatím známo o omikronu a očkování.

Odborníci mají v plánu se novou variantou koronaviru intenzivně zabývat, přesto by relevantní informace mohly přinést až následující týdny a měsíce. Dosluhující ministr zdravotnictví vzpomíná, že ve světě se vystřídalo už několik variant a je zatím otázkou, zda omikron dokáže naplno zastoupit deltu.

"Těch otázek je zatím víc než odpovědí, je to nová varianta a v následujících měsících se s tím budeme muset nějak seznámit. Jestliže se ukáže velmi brzy, zda si najde to své místo na slunci. Už máme tu zkušenost, byla tu první varianta, pak ji vytlačila varianta alfa, tu pak vytlačila delta, potažmo delta plus. To, jestli omikron vytlačí variantu delta, to si myslím, že budeme vědět skutečně až v rozmezí měsíců," popsal Adam Vojtěch pro ŽivotvČesku.cz zkušenosti z měsíců prožitých v sevření epidemie.

Nová varianta koronaviru postihuje často mladé lidi. Do nemocnic se v Jihoafrické republice dostávají třicátníci i lidé mezi dvaceti a třiceti. Někteří mají mírný průběh, jiní ale závažnou formu a někdy končí na jednotce intenzivní péče, jak uvedla vedoucí jednotky intenzivní péče nemocnice v johannesburské čtvrti Soweto Rudo Mathivhaová. Podle prvních závěrů probíhajících studií zřejmě přenese každý nakažený člověk virus v průměru na další dva lidi.

"Pokud by tato varianta dostávala do nemocnic i mladší ročníky, tak by to určitě nebyla dobrá zpráva. Znamenalo by to, že by i ta skupina, která byla obecně méně ohrožena, byť na druhou stranu dnes už vidíme, že neočkovaní jedinci mohou končit na jednotkách intenzivní péče, ať jim je dvacet, třicet, nebo čtyřicet let, by ohrožená byla. Nemyslím si ale, že v tuto chvíli je na místě strašit, nižší proočkovanost v Jihoafrické republice může hrát svou roli. Neříkám, že u nás je proočkovanost vysoká, ale určitě je vyšší. Je možné, že proočkovaností a promořeností bychom byli před masivním rozšířením nové varianty lépe chráněni. Zatím jsou to ale spekulace, pro nás je důležité, abychom tu situaci sledovali a abychom přednostně trasovali ty případy," upřesnil ministr zdravotnictví pro ŽivotvČesku.cz, co nyní považuje za důležité.

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech. Tato opatření považuje šéf rezortu za důležitá, stejně jako bedlivé pozorování omikronu.

"Udělali jsme krizová opatření zpomalující import této varianty ze zemí, kterých se to týká. Je jasné, že už dnes vzhledem k tomu, že tato varianta je na území Evropy a my jsme udělali opatření, která se týkají zejména jižní Afriky. Je to vzdušná nákaza, nedá se zcela zabránit jejímu šíření, ale je jasné, že ji musíme pečlivě sledovat, sekvenovat, dívat se na data, vědecké studie, abychom věděli, zda je to varianta, která nás má znepokojovat," dodal Adam Vojtěch pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.