Žádná opatření nejsou na stole a zpřísňování není v plánu, řekl ministr Adam Vojtěch. Rozhodne tento týden

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 12. 2021

Epidemie v minulém týdnu zpomalila. Počty denních přírůstku klesly v mezitýdenním srovnání v pěti ze sedmi dnů. Za celý týden odhalily laboratoře 114.302 nakažených, přibližně o 14.000 méně než o týden dříve. Incidenční číslo bylo minulé pondělí vyšší než 1200. S covidem-19 bylo na začátku týdne v nemocnicích více než 7000 pacientů. Podle ministra Adama Vojtěcha (35) epidemie v současnosti zpomaluje a na stole nejsou v tuto chvíli žádná zpřísňující opatření.

"V tuto chvíli bude záležet na vývoji v tomto týdnu. Můžeme to zvažovat, pokud by se situace zhoršila, na druhou stranu aktuálně spíše míříme k nějaké stagnaci. V tuto chvíli nic nenavrhujeme a uvidíme, jak se epidemie bude chovat. Dochází v současnosti ke zpomalení vývoje epidemie," řekl pro ŽivotvČesku.cz ministr Adam Vojtěch s tím, že v nemocnicích nebude situace dobrá ze dne na den, ale postupně se bude zlepšovat. Pokud epidemie v dalších týdnech nezmění vývoj, Vánoce by neměla zasáhnout nová opatření.

Stále vysoký je ale počet zemřelých. Od pondělí eviduje ministerstvo 707 úmrtí s covidem. O týden dříve jich bylo o 50 více, údaje z posledních dnů ale většinou při dalších aktualizacích ještě rostou. Ve středu zemřelo s koronavirem 136 lidí, což byl největší počet od začátku dubna. Dosud v Česku s koronavirem zemřelo celkem 33.768 lidí.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v neděli v České televizi řekl, že pandemie je, co se týká nově nakažených, na vrcholu nebo i za ním. Varoval ale před »poměrně rizikovými hodnotami« klíčových ukazatelů. Denně mezi nakaženými například přibývá v průměru víc než 1800 zranitelných lidí, z nichž až 30 procentům hrozí vážné komplikace. Také proto podle Duška zůstane zátěž nemocnic vysoká do Vánoc.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.