V kontejneru v Pardubicích plakalo novorozeně, bylo v igelitovém pytli. Je to hyenismus, babybox tam je, říká Ludvík Hess

Policie - Ilustrační snímek
Policie – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 8. 1. 2022

Od sobotního rána pardubičtí policisté zabývají nálezem novorozeného dítěte v kontejneru na směsný odpad. Uvnitř ho našel muž, který slyšel jeho pláč. Informaci o nálezu miminka potvrdila pro ŽivotvČesku.cz policejní mluvčí a vyjádřil se k ní zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hess (74). "Tento čin je skutečně hyenismus, jinak to říct nelze. V Pardubicích je babybox," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Podle informací portálu iDnes.cz bylo plačící miminko nalezeno v kontejneru okolo páté hodiny ranní. Nalezl ho občan, který na místo přivolal záchranku a policii. V tuto chvíli je dítě, které bylo zabalené do igelitového pytle, v lékařské péči a mimo ohrožení života. Policie pátrá po matce.

O případu informovali pardubičtí policisté na Twitteru. "Ano, informaci mohu potvrdit," řekla později pro ŽivotvČesku.cz policejní mluvčí Markéta Janovská s tím, že konkrétnější informace by měly být zveřejněny v odpoledních hodinách.

Okolo páté hodiny ranní, kdy bylo miminko v kontejneru na směsný odpad nalezeno, se teplota pohybovala okolo dvou stupňů pod nulou. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess k případu uvedl, že v Pardubicích je babybox, který je dokonce v rámci Česka nejhojněji využívaný.

"V Pardubicích je babybox a je to babybox, který je vůbec nejvyužívanější. Mám dojem, že za dobu jeho existence v něm bylo odloženo devět dětí. To je při pardubickém počtu obyvatel jeden odložený novorozenec na 10 tisíc lidí, to je myslím nejvyšší číslo v České republice," řekl pro ŽivotvČesku.cz Ludvík Hess.

Sám Ludvík Hess v pátek informoval o chlapečkovi, který byl nalezen v babyboxu v Písku. Zpráva o miminku odhozeném do kontejneru pouze v igelitovém pytli ho zasáhla a takový čin razantně odsuzuje.

"Je to hrozná zpráva. Já mám ze včerejška děťátko v babyboxu v Písku, ten byl odložený korektním způsobem, oblečený a měl u sebe rodný list. Tento čin je skutečně hyenismus, jinak to říct nelze. V Pardubicích je babybox a není nic snazšího, než to dítě poponést kousek dál," dodal Ludvík Hess pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.