Reklama:

Pohonné hmoty opět zdražují, vliv na to má i rozvolňování opatření. Situace se zřejmě bude dál zhoršovat, říká ekonom Štěpán Křeček

Čerpací stanice - Ilustrační snímek
Čerpací stanice – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 1. 2. 2022

Pohonné hmoty v České republice se v prosinci dočkaly snížení cen, ukazuje se však, že ne na dlouho. Cena za barel ropy se zvýšila o celých 20 dolarů a z údajů společnosti CCS vyplývá, že už v posledních dnech je možné na čerpacích stanicích pozorovat zdražování. Ani vyhlídka na následující týdny není příliš optimistická. "Ta situace v tuto chvíli vypadá spíše, že se bude dál zhoršovat," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček a popsal, co má na ceny pohonných hmot vliv.

Reklama:

Nejníže za poslední roky se ceny benzínu a nafty pohybovaly v květnu loňského roku, jednalo se o důsledek pandemie koronaviru. Podle dat Českého statistického úřadu se tou dobou dal litr nafty pořídit za 25,76 korun, litr benzínu pak za 29,63 korun. Nynější ceny proto dělají motoristům těžkou hlavu, a kdo za koronavirové krize nakoupil pohonné hmoty do zásoby, určitě nepochybil. Po prosincovém snížení totiž u cen znovu dochází ke zvyšování.

"V poslední době můžeme vidět opravdu bouřlivý vývoj na ropném trhu. Zatímco ještě na začátku prosince se cena ropy pohybovala kolem 70 dolarů za barel, tak teď se pohybuje kolem 90 dolarů za barel, což je opravdu výrazný cenový nárůst. To je záležitost, která se samozřejmě bude promítat i u českých čerpacích stanic, protože ropu do České republiky dovážíme a musíme ji tedy nakupovat na světových trzích. Ve chvíli, kdy cena základní komodity stoupá, tak budou stoupat i produkty z ropy, to znamená především benzín a nafta," řekl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.

Reklama:

Nárůsty cen na trhu s ropou se už dle slov odborníka projevují na cenách pohonných hmot, které budou i v následujících týdnech zdražovat. Vliv na to bude mít v tomto ročním období stále i poptávka po topné naftě, která přes zimu v některých domácnostech zajišťuje dostatek tepla a teplé vody. Leckdo při loňském zdražování spoléhal na to, že po novém roce se růst cen zarazí a následně začnou ceny klesat. Nyní je ale možné pozorovat opačný trend.

"Vidíme, že už teď v posledních dnech skutečně dochází ke zvyšování cen na čerpacích stanicích. Podle údajů společnosti CCS ke 30. lednu stála v průměru nafta v České republice 35,20 korun a benzín stál v průměru 36,25 korun. Vidíme, že tam už je výrazný nárůst a ten bude určitě pokračovat i v následujících týdnech. Na naftě se podíváme přes úroveň 36 korun za litr a na benzínu pak přes 37 korun za litr. I do budoucna lze očekávat, že benzín bude zhruba o korunu dražší než nafta, což je dáno hlavně daňovým zatížením, které je u obou pohonných hmot rozdílné - nafta je lehce daňově zvýhodněna," popsal finanční expert pro ŽivotvČesku.cz na jakou hodnotu stoupla cena pohonných hmot v posledních dnech.

Pokud něco v České republice ovlivňuje ceny pohonných hmot příznivým směrem, je to česká měna. Podle ekonoma je v tuto chvíli koruna oproti dolaru o něco silnější, což pomáhá řidičům k alespoň o něco nižším cenám benzínu a nafty, než jaké by byly nastaveny v případě, že by koruna neposilovala.

"Co českým řidičům pomáhá, to je česká koruna, která přeci jen lehce posiluje. Aktuálně se dolar, ve kterém se s ropou obchoduje, pohybuje na úrovni 22 korun, což je trošku silnější koruna vůči dolaru, než jak jsme to viděli v průběhu pandemie koronaviru. Tím, že se koruna drží na tomto kurzu, tak nevede k tomu, že by zdražovala dovoz ropy, naopak tu cenu spíše trošku tlumí. Bohužel ten efekt korunového posilování není natolik silný, aby přibrzdil efekt výrazného nárůstu ceny ropy. Proto se řidiči budou muset připravit na poměrně výrazné zdražování," upřesnil efekt české měny pro ŽivotvČesku.cz odborník v oblasti ekonomiky.

Cenu pohonných hmot pro koncového spotřebitele ovlivňuje situace na globálním ropném trhu a také koronavirová situace. Když pro téměř celý svět platila přísná protiepidemická opatření, ceny klesaly, s rozvolňováním ale přijde opačný efekt. Nabídka ropy je navíc téměř nedostatečná, a tak se ceny o něco zvýší i kvůli poptávce, která bude vlivem rozvolnění stoupat.

"Ta situace v tuto chvíli vypadá spíše, že se bude dál zhoršovat. Svět se začíná vypořádávat s omikronovou vlnou a mnoho zemí rozvolňuje opatření po zjištění, že smrtnost omikronu je nižší než u jiných mutací. To rozvolňování je doprovázeno ekonomickým oživením a každý růst ekonomiky znamená, že se zvyšuje poptávka po ropě. Protože kartel OPEC se snaží nabídku ropy poměrně škrtit, nedává na trhy více ropy, než by bylo potřeba, spíše naopak, na trhu vidíme, že poptávka roste rychleji než nabídka, tak to vede k tomu, čemu říkáme cenová rallye. V posledních dvou měsících cena ropy prudce stoupá a vyhlídka je taková, že se buď ropa ustálí na současné úrovni kolem 90 dolarů za barel, nebo by ta cena mohla vystoupat dokonce ke 100 dolarům za barel," dodal ekonom Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: