Rozeznáte chřipku od omikronu? Epidemiolog Roman Prymula odpověděl, zda je to možné bez PCR testu

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 2. 2022

Počty nakažených jsou v poslední době vysoké v souvislosti se šířením varianty omikron, která zároveň podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh než původně dominantní varianta delta. U většiny nakažených jsou klinické příznaky infekce podobné jako při běžném nachlazení či chřipce. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila epidemiologa Romana Prymulu (57), zda infikovaný člověk může rozeznat, jestli jde o omikron či zmíněnou chřipku. "Z hlediska klinického průběhu u jedince těžko," odpověděl bývalý ministr zdravotnictví.

Varianta omikron z pohledu zátěže zdravotnického systému nepředstavuje zatím významnější problém. Situace v nemocnicích je lepší než při některých předchozích vlnách. S covidem je hospitalizováno 2952 lidí, po čtyřech dnech jejich počet klesl pod 3000. V těžkém stavu je 196 pacientů. Na začátku loňského prosince bylo hospitalizovaných kolem 7000 a z toho přes 1000 ve vážném stavu.

Ochranu před těžkým průběhem zajišťuje imunita po prodělání nemoci, případně po očkování. Dominantní varianta viru je sice vysoce infekční, ale její klinický průběh je u většiny případů podobný tomu, jaký lidé znají u nachlazení či chřipky. "Jestli se člověk nakazil omikronem, nebo chřipkou, lze rozeznat na velkých souborech, ale pokud by se to mělo diagnostikovat jen podle klinického průběhu u jednoho člověka, tak to nejde," řekl pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula s tím, že jistotu může mít člověk jedině po absolvování PCR testu.

Malý zájem je nyní o očkování, které má bránit těžkému průběhu covidu. V sobotu aplikovali zdravotníci 5282 dávek vakcíny, před týdnem jich bylo více než dvakrát tolik. Většina lidí si chodí pro třetí posilující dávku, v sobotu ji dostalo 4548 zájemců. Naopak první očkování podstoupilo pouze 167 lidí.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku více než 3,2 milionu případů koronaviru. Téměř 2,9 milionu lidí se z nákazy vyléčilo. S koronavirem naopak zemřelo 37.449 nakažených. V posledních dnech se počty obětí mírně zvýšily. V tomto týdnu zemřelo s covidem každý den více než 30 lidí, před tím se dva týdny počty úmrtí držely pod touto hranicí. Na sobotu připadá zatím 19 úmrtí, tyto údaje ale obvykle při dalších aktualizacích rostou.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.