Pro tuto sezónu je zřejmě konec epidemie, říká viroložka Hana Zelená. Upřesnila, pro koho dává očkování ještě smysl

Hana Zelená
Hana Zelená
Foto: Se svolením Hany Zelené
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 2. 2022

Když se vysloví jméno Hana Zelená, tak zasvěcení vědí, že rozhodně nejde o viroložku a mikrobioložku, která by se oproti jiným svým kolegům tlačila dopředu. Také nejde o odbornici, která se vyjadřuje často. Redakci ŽivotvČesku.cz ale odpověděla v souvislosti s nelehkým dotazem, zda už se dá brát epidemie nového typu koronaviru za uzavřenou kapitolu. "Je to zajímává otázka, na kterou nejde odpovědět zcela jednoznačně," řekla v úvodu charismatická expertka zabývající se studiem nebuněčných organismů.

Vláda k příští středě 9. února zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Hana Zelená (stejně jako řada jejích kolegů) již téměř dva roky s určitým napětím a zájmem sleduje, jak se chová nový typ koronaviru označený jako SARS-CoV-2, jenž způsobuje onemocnění covid-19. Počty nakažených jsou v poslední době vysoké v souvislosti se šířením varianty omikron, která zároveň podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh než původně dominantní varianta delta.

Současná vlna epidemie by v nejbližší době měla podle prognóz gradovat a postupně slábnout. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila viroložku Hanu Zelenou s dotazem, zda nastala chvíle, která by se už dala označit za poslední kapitolu epidemie.

"Je to skutečně nelehká otázka z řady pohledů, nejsem vědma, ale v souvislosti s vyhodnocením většiny faktorů to vypadá velmi dobře," uvedla žena, která v minulosti prokázala velký nadhled nad dramatickými odhady některých svých kolegů, kteří strašili třeba mrazáky v ulicích.

"Pro tuto sezónu je zřejmě (a tím nechci dávat nikomu garanci) konec epidemie, tedy pokud nedojde k něčemu dramatickému, což je ale velmi málo pravděpodobné. Pokud bychom vyšetřovali jen skutečně nemocné lidi s těžším průběhem, jako jsme zvyklí to dělat u ostatních infekčních chorob, zjistili bychom, že se již nyní nic zásadního neděje. Je možné, že na podzim přijde opět nová varianta a počet koronavirových infekcí opět poroste nebo se může vrátit některá z předchozích variant. Populace ale bude díky získané imunitě po očkování nebo po prodělání nemoci již daleko lépe připravena, takže nepředpokládám dramatické dopady na zdravotní systém," přiblížila pro ŽivotvČesku.cz viroložka Hana Zelená, jak to podle jejího odhadu může vypadat v ČR s příchodem podzimu.

Snížit riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace a úmrtí má nadále očkování, zejména posilující dávka vakcíny. Podle uznávané odbornice je jednoznačně na prvním místě, aby chráněni byli lidé, kteří vakcínu reálně potřebují.

"Očkování dává jistě smysl pro rizikové skupiny, lidi s oslabenou imunitou či osoby vyššího věku, a to především pro ty, kteří dosud infekci neprodělali. Existuje řada teorií, jak přistupovat k očkování. I když z mého pohledu by nemělo v souvislosti s epidemií v rámci jara dojít k něčemu mimořádnému, je na každém, jak bude postupovat. V řadě případů už očkování smysl nedává, naopak v řadě případů ano," vysvětlila pro ŽivotvČesku.cz viroložka.

O očkování v posledních dnech klesá zájem. V neděli si pro vakcínu přišlo 2225 lidí. Menší zájem byl tento rok pouze 1. ledna, kdy bylo očkováno jen 61 lidí. Třetí posilující dávku dostalo v neděli 1826 lidí, naopak první očkování podstoupilo pouze 90 zájemců. Ukončené očkování má v Česku více než 6,8 milionu lidí, třetí dávku dostalo téměř 3,9 milionu očkovaných.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.