Ne od zítra, ale až od čtvrtka mohou do restaurací a na akce i neočkovaní. Roman Prymula určil, co se následně stane. Odmítl, že se omikronem nakazí všichni

Roman Prymula
Roman Prymula
Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 2. 2022

Vláda až od čtvrtka 10. února ruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. V platnosti nadále zůstane povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách. Epidemiolog Roman Prymula (57) určil, jaký dopad to bude mít, až se neočkovaní i očkovaní budou scházet v uzavřených prostorách služeb. "Bude docházet k přenosu nákazy, nic víc," uvedl pro ŽivotvČesku.cz.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61) již dříve uvedl, že od 9. února může kdokoliv do jakéhokoliv zařízení bez certifikátu. Nově pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, budou podle Ministerstva zdravotnictví platit od čtvrtka.

"Říkal jsem, že nejpozději začátkem března oznámím omezení opatření, nakonec jsme s odborníky dospěli k tomu, že to můžeme udělat daleko dříve v postupném režimu. První krok je vypnutí certifikátů, další je ukončení plošného testování," řekl minulý týden po jednání vlády. Kabinet také oznámil, že plošné testování skončí ve školách i firmách k 18. únoru.

Ve společnosti rezonují tvrzení, že infekčnější variantou viru omikron se nakazí všichni. Počty nakažených jsou v poslední době vysoké v souvislosti se šířením varianty, která zároveň podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh než původně dominantní varianta delta. 

"Myslím si, že se všichni omikronem nenakazíme. Jsou lidé, kteří jsou imunní, ale je jich málo. Je jasné, že očkování určitému procentu zabraní. Říct tedy, že to bude 100 procent, mi přijde epidemiologicky až nesmyslné, to se nestane u žádné nákazy," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula, že není možné, aby došlo k tomu, že omikronu se někteří nevyhnou.

Počet hospitalizovaných je sice nyní nejvyšší od 29. prosince, stále ale zůstává výrazně nižší než při některých předchozích vlnách. Například zhruba před dvěma měsíci bylo hospitalizovaných kolem 7000, z toho přes 1000 ve vážném stavu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.