Reklama:

Čapí hnízdo mu padá na hlavu, Andrej Babiš vydán k trestnímu stíhání: Miroslav Kalousek mluví o ostudě, Ivan Bartoš zmínil pohádky

Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Andrej Babiš a Miroslav Kalousek
Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 3. 3. 2022

Bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (67) byl Poslaneckou sněmovnou vydán k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Rozhodnutí poslanců pro ŽivotvČesku.cz okomentoval Miroslav Kalousek (61). "Je to velká ostuda státního zastupitelství, že se s tím nedokázalo vypořádat dřív," řekl exministr financí.

Reklama:

Pro vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání hlasovalo 111 ze 176 přítomných poslanců. Bývalý předseda vlády v minulosti uvedl, že jde o účelové trestní stíhání, expremiér tvrdí, že existuje snaha dostat ho z politiky. Andrej Babiš také uvedl, že kauza je uměle udržovaná pro případ, že by se rozhodl kandidovat v prezidentských volbách. Což dosud nepotvrdil, podle politologů k tomu ale směřuje.

"Potřetí jsme jako Sněmovna vydali poslance Andreje Babiše k trestnímu stíhání, hlasoval jsem pro. Pan Babiš stále pohádkaří, že je kauza jen spiknutí, tak teď má šanci se obhájit před spravedlností. Proti byli nepřekvapivě pouze poslanci ANO," glosoval situaci na svém facebookovém profilu předseda České pirátské strany Ivan Bartoš (41).

Reklama:

K vydání vlivného miliardáře se pro ŽivotvČesku.cz vyjádřil jeho politický rival Miroslav Kalousek.

"Je to velká ostuda státního zastupitelství, že se s tím nedokázalo vypořádat dřív," řekl bývalý ministr financí s odkazem na to, jak dlouho stíhání Andreje Babiše trvá a že o vydání musela Poslanecká sněmovna jednat už potřetí. Jasno má i v tom, jestli má se stíháním souvislost naznačovaná kandidatura Andreje Babiše na prezidentský post.

"Jsem přesvědčen, že mu došlo, že jestli se dostane před soud, tak nemůže být neodsouzen a jeho poslední šance je prezidentská imunita," dodal Miroslav Kalousek s tím, že kdyby byl stále poslanec, opět by zvedl ruku pro vydání. "Tak jako dvakrát bych hlasoval i potřetí," potvrdil pro ŽivotvČesku.cz

Podstatou vleklé a nepřehledné kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se firma, která ji provozovala, přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Akcie podle vyjádření bývalého premiéra v té době vlastnily jeho děti a partnerka. Na dotaci pro malé a střední podniky by ale farma Čapí hnízdo jako součást Agrofertu neměla mít nárok.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: