Do ČR začne proudit sušší vzduch a rozjede se aktivita klíšťat. Připomene se i jarní únava, upozorňuje meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 18. 3. 2022

Mohutnou oblast vysokého tlaku vzduchu, která na území České republiky zajistí slunečný charakter počasí, přináší v pátek na březen neobvykle vysoký tlak vzduchu, který i během dne místy přinese tlak vzduchu přes 1040 hPa. "Brzy ráno se pohyboval mezi 1036,5 a 1038 hPa. Vysoký tlak vzduchu má na naše zdraví příznivý dopad, zvyšuje se naše pracovní výkonnost i koncentrace," uvedla pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová s tím, že rozdíl zaznamenají zejména jedinci s nízkým krevním tlakem.

Vůbec nejvyšší tlak vzduchu byl na území Česka naměřen v lednu v roce 1907, tehdy se jeho hodnota zastavila až na 1057,2 hPa.

"Během soboty k nám začne proudit sušší a chladnější vzduch od severovýchodu až východu, a to kolem mohutné tlakové výše nad severní Evropou. Vlhkost tlaku půjde rychle dolů. Stejně jako před týdnem, pozor na »rány«, když se něčeho nebo někoho dotknete," zdůraznila Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

"Kvůli chladnému a suchému počasí v tlakové výši nedochází k vyrovnávání kladných a záporných nábojů, jsme staticky nabití. Suchý vzduch je špatným vodičem elektřiny, proto nevyrovnává statický náboj na předmětech. K takovému vyrovnání dojde ve chvíli, až když se něčeho dotkneme," upozornila meteoroložka.

Příští týden se připomene jarní únava

V příštím týdnu bude kvůli suchému a slunečnému počasí přibývat pylových alergenů v ovzduší, s narůstající vegetací se pomalu začne rozjíždět i aktivita klíšťat. "U mnohých naplno propukne jarní únava. Proti ní pomůže cvičení (ideálně na čerstvém vzduchu), ráno vstávat při východu slunce (ne do tmy), ve sprše střídat teplou a studenou vodu, spoustu čerstvého ovoce a zeleniny, dny bez masa, ke snídani více sacharidů," dodala pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.