Reklama:

Neuvěřitelný výkyv a hodně slunce. Ráno začalo mrazem, dnes odpoledne ale bude až 20 °C a ve středu se v Česku ohřejeme stejně jako v Římě

Příjemné teploty se vrátí do Česka
Příjemné teploty se vrátí do Česka
Foto: Pixabay.com
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 12. 4. 2022

Počasí předvede své aprílové umění i dnes. Byť dnešní ráno odstartovalo místy mrazem, třeba v Doksanech bylo v 6 hodin -1,6 °C a v Peci pod Sněžkou dokonce -4,1 °C, odpoledne se teploty vyšplhají až k pro duben magické dvacítce. "Očekáváme tak velkou denní amplitudu, tedy rozdíl minimálních a maximálních denních teplot," uvedla pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová.

Reklama:

Dnešek je z pohledu počasí dnem, kterých za rok moc nebývá. Ráno začalo mrazem, odpoledne to bude na kraťasy a posezení na zahrádce.

"Díky teplému jižnímu proudění, které se sem dostává po zadní straně tlakové výše se středem nad východní Evropou, vystoupí odpolední pocitové teploty na 15 až 19 °C. Teplota povyskočí i v horských oblastech. V 1000 metrech na horách se bude pohybovat kolem 8 °C, na Šumavě až na 12 °C," popsala pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová.

Reklama:

Na své si kromě teplomilných lidí přijdou i majitelé solárních elektráren, délka slunečního svitu totiž bude delší než 12 hodin.

Středa pak přinese nejpříjemnější počasí z celého týdne. "Máme před sebou slunečný den a odpolední teploty se dostanou i přes 20 °C. Na teplotní rekord pražského Klementina, který je pro 13. duben z roku 1952 a má hodnotu 23,6 °C, to ale nebude," vysvětlila Dagmar Honsová s tím, že bude jasno až polojasno. Odpolední pocitové teploty vystoupí na 17 až 21 °C, v Polabí a na Plzeňsku naměříme až 22 °C.

"Nejvyšší teploty budou nad starým kontinentem ve středu panovat na Apeninském poloostrově, ale také v Evropě střední. Například v Římě bude 22 °C, tedy stejně jako v Praze nebo v Berlíně. To ve Skandinávii ještě panuje zima, Oslo pocitově hlásí pouze -2 °C," dodala pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: