Rekordní počet nakažených. Epidemiolog Roman Prymula odhalil, co může Česko zachránit

Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Ministr zdravotnictví Roman Prymula
Foto: Archiv ŽivotvČesku.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 9. 9. 2020

V úterý přibylo v Česku rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem. Doposud nejvyšší počet prokázaných případů bylo pátečních 796 případů. Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula promluvil pro ŽIvotvČesku.cz o tom, že vakcína nám může pomoct.

Současný stav je velmi alarmující a je tak pravděpodobné, že u řady zemí se Česko zařadí na seznam rizikových zemí - bude v červené barvě. Je dost možné, že současný počet nakažených se dotkne ekonomiky.

"Vyšší čísla budou každý den, počty nakažených se budou sunout a situace se bude zhoršovat. Pořád jde o věc, která je kontrolovatelná, i když přibližně 30 procent případů se nepodaří dotrasovat, a mohla by vydržet do doby, než bude pro rizikové skupiny vakcína," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula s tím, že k procesu nárůstu došlo výrazným rozvolněním opatření.

Prymula zároveň dlouhodobě poukazuje na skutečnost, že problémem jsou bary a restaurace. "V Praze byl navozen systém, který je zcela zřejmý a vychází z rizika, které provozovny představují. Naprosto spolehlivě dnes víme, že se posouvá věková hranice osob, která se nejčastěji v prostorách provozoven nakazí," upřesnil Prymula, že jde o věkovou skupinu mezi v rozmezí 20 až 29 let.

V tuto chvíli je skutečně dobré dodržovat obecná hygienická nařízení. Odvrátit vysoké počty nakažených může až vakcína.

"V tuto chvíli se musíme mít hodně na pozoru, aby nedošlo k exponenciálnímu výstřelu, který v tuto chvíli hrozí, u několika ohnisek. Je řada zemí, kde se toto stalo. Vakcína nás v krátkém časovém horizontu může zachránit," dodal pro ŽivotvČeskucz uznávaný epidemiolog Roman Prymula, který v minulosti upozorňoval, že počty nakažených porostou a je na každém z nás, jak přistoupí k zodpovědnosti ohledně šíření nákazy.

Nejhorší situace s výskytem koronaviru je podle epidemiologů v Praze. Od středy se opatření proti šíření koronaviru zpřísňují. Do obchodů a nákupních center je vstup znovu možný pouze se zakrytými ústy a nosem. Stravovací zařízení musejí být mezi půlnocí a 06:00 uzavřená.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.