Nezchudne jen 20 procent Čechů, říká Alena Schillerová s tím, že zaznívají odhady na pololetí 30 procent. Dostala otázku, co mají lidé dělat

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová
Bývalá ministryně financí Alena Schillerová
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 2. 6. 2022

Rady ministrů kabinetu Petra Fialy (57) jsou podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (58) hloupé a ničemu nepomáhají. "Lidé sami vědí, jak se každý z nich může ve své situaci zachovat," uvedla pro ŽivotvČesku.cz s tím, že pomáhat musí hlavně stát. Pozastavuje se také nad tím, proč ČEZ zdražuje elektřinu, když má rekordní zisky a díky tomu i stát rekordní dividendy. Postoj k této situaci vysvětlil předseda vlády.

Opozice v čele s hnutím ANO opakovaně apeluje na vládu, aby razantněji přistoupila k řešení ekonomické krize a více lidem pomohla. Řešením jsou přitom podle vyjádření bývalé ministryně financí Aleny Schillerové i plošná opatření v podobě snížení konkrétních daní či zastropování cen energií a pohonných hmot. Radit občanům je podle ní v této chvíli přinejmenším komplikované.

"Každá rada drahá. Nesouhlasím ale s tím, co doporučují ministři této vlády, kdy jeden řekne, ať se méně jezdí, druhý řekne, ať se méně topí, třetí řekne, že když naši předkové méně jedli, tak byli zdravější, ještě zbývá, aby čtvrtý řekl, abychom přestli svítit. To je přece hloupé, žijeme na nějaké úrovni, chceme si ji udržet, a tak není možné doporučovat takové věci. Lidé sami vědí, jak se každý z nich může ve své situaci zachovat," uvedla pro ŽivotvČesku.cz první žena, která v Česku řídila státní finance.

Když podle Aleny Schillerové její nástupce Zbyněk Stanjura (58) v nedělní televizní debatě veřejně slíbil, že vláda nenechá nikoho padnout, přišla jí do mailu řada reakcí. "Přišel mi do kopie i mail pro pana ministra, kde pán popisuje, že má dvě děti, chodí do práce, platí daně, splácí hypotéku a bydlí v domku na venkově, kde topí elektřinou, a dostal fakturu na 90 tisíc. A ptá se, kde ty peníze má vzít a co má dělat, když mu nikdo nepůjčí. Co chcete těmto lidem radit? A to nejsou sociální případy, které můžete odkázat na Českou správu sociálního zabezpečení, ať si zažádají o mimořádnou okamžitou pomoc nebo příspěvek na bydlení, protože nesplní podmínky, a tudíž na něj nemají nárok," popsala pro ŽivotvČesku.cz s tím, že do chudoby se řítí asi dvacet procent domácností.

"V pololetí se odhaduje dokonce třicet procent a nejde jim říkat, ať si v klidu chudnou a pak si jdou pro dávky. To jsou lidé, kteří se podílí na příjmech státu, a jestli jim teď stát nepomůže, tak to špatně dopadne. Já vítám jakoukoli plošnou pomoc, teď přišel ministr průmyslu a obchodu Síkela s návrhem zlevněného energetického tarifu a fixace cen, ale proč až od září? ČEZ má rekordní zisky, stát z toho má rekordní dividendu, přesto budou zvyšovat ceny, jak je to možné?" ptá se.

Energetická skupina ČEZ měla v loňském roce čistý zisk 9,9 miliardy Kč, který byl meziročně o 81 % vyšší.

Premiér Petr Fiala na setkání s novináři uvedl, že pokud by stát při rozdělování zisku ČEZ nyní postupoval podle představ hnutí ANO, tak inflace »roste do nebe« a zvýšila by se zadluženost. "To my dělat nemůžeme," uvedl Fiala, podle kterého ČEZ navíc není státem vlastněná firma. "Stát má sedmdesátiprocentní podíl, jsou tam menší akcionáři a je to také firma, která je kótovaná na burze. Představa, že přijdu a řeknu, tak teď bereme a rozdělujeme dividendy uprostřed roku, to je představa hodně naivní a nereálná," řekl Fiala.

Vláda s částí dividend ČEZ, které odpovídají podílu státu, podle Fialy do budoucna počítá. "Budeme s ní nakládat tak, aby se vrátila českým občanům," dodal premiér.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.