Průběhy nemoci budou závažnější. Je vidět dramatický nárok na hospitalizace, říká Roman Prymula

Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula
Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula
Foto: Petr Hloušek / Právo / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 9. 2020

Nárůst potvrzených případů nemoci COVID-19 v Česku dosáhl podruhé v tomto týdnu rekordní hodnoty. Za čtvrtek přibylo 1382 nakažených. Aktuálně jsou podle Roman Prymuly, vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, vyšší požadavky na hospitalizace a jednotky intenzivní péče. A právě to je klíčové, pokud jde o zatížení zdravotnického systému.

Ministerstvo zdravotnictví dnes bude aktualizovat takzvaný semafor. Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že většina okresů se tento týden pravděpodobně přesune do prvního, zeleného stupně rizika. V druhém pásmu rizika, oranžovém stupni budou nejméně tři regiony.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila epidemiologa Romana Prymulu, jestli je aktuálně vir více agresivní či došlo k jeho mutaci. "Teď se spíše tvrdí, že vir slábne. Ale já bych to charakterizoval spíše tak, že onemocnění, která způsobuje, jsou mírnější, než tomu bylo na jaře, alespoň ve smyslu plicních postižení a případných úmrtí. To vycházelo z nějaké teorie, že se se dostáváme do menší expozice virové nálože, která se na podzim a v zimních měsících se může vrátit a bude vyšší. Nechci spekulovat, ale teoreticky je tu předpoklad, že průběhy budou závažnější," odhalil pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula scénář, který patrně čeká Česko v chladnějším období.

Prymula věří, že v Česku nebude po klinické stránce tolik případů, že by došlo k zatížení zdravotnického systému podobně jako tomu bylo třeba v Británii.

"Nedoufám, že se dostaneme do kritických scénářů. Na druhou stranu nárůsty mohou vést k tomu, že tady začne stoupat nárok na hospitalizace a jednotky intenzivní péče. Už tady vidíme dramatickou změnu v počtu hospitalizovaných, která se rapidně zvýšila. Je to faktor, který je rozhodující z hlediska sledování. Není až tak důležité, jaký je nárůst počtu nakažených, ale důležitý je trend počtu hospitalizovaných," upřesnil uznávaný epidemiolog.

V posledních týdnech přibývá v Česku hospitalizovaných. Za uplynulý měsíc jejich počet stoupl na více než dvojnásobek, počet lidí ve vážném stavu pak téměř na čtyřnásobek. Aktuálně je 249 hospitalizovaných. Stav 64 z nich hodnotí lékaři jako vážný.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.