Andrej Babiš označil STAN za organizovaný zločin. Premiér naopak chválil za razantní řešení kauzy "Hlubuček". Politolog detailně rozebral, zda hnutí situaci ustojí

Zleva Petr Fiala a Andrej Babiš
Zleva Petr Fiala a Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 6. 2022

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podle premiéra Petra Fialy (58) vyřešilo kauzu kolem Petra Hlubučka (48), který je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP), velmi razantně. Hnutí STAN Hlubučkovi pozastavilo členství, Hlubuček pak rezignoval na všechny stranické posty a také funkce. Poslanec Andrej Babiš (67) ohledně kauzy na sociálních sítích uvedl, že »STAN je organizovaný zločin«. Pro ŽivotvČesku.cz rozebral skrz na skrz situaci špičkový a uznávaný český politolog Lubomír Kopeček z Katedry politologie a Mezinárodního politologického ústavu.

"Hnutí STAN vyřešilo kauzu razantně - pozastavení členství, rezignace na všechny funkce. Kéž by takový způsob řešení uplatňovalo i hnutí ANO při svých kauzách a soudních řízeních," uvedl premiér Petr Fiala.

Někteří poslanci opozičního hnutí ANO předtím vyzvali k odstoupení ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana (43), předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se omezil na výrok, že »STAN je organizovaný zločin«.

Za jedinou možnou reakci označila Hlubučkovo odstoupení ze všech funkcí šéfka Sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (37). "Jsem ráda, že přišla v řádu hodin. Přesně tak musí zareagovat i všichni ostatní, kdo v kauze figurují," uvedla. Změna slibovaná voličům nynější koalicí spočívá podle ní i v tom, že pro politika platí v takto závažných případech presumpce viny.

Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila vědeckou komunitou mnohonásobně oceněného politologa Lubomíra Kopečka s dotazem, zda kauza »Hlubuček« hnutí STAN významně uškodí.

"Tady je více věcí. Ta první je, že je to už několikátá záležitost v poměrně krátkém časovém sledu od voleb, počínaje poněkud problematickými finančními dary, které muselo hnutí STAN vracet, potom přes studijní cestu Jana Farského, která skončila jeho rezignací na mandát, a také problémů ohledně lobbingu europoslance Stanislava Polčáka. Žádná z těch kauz nebyla řekněme značně dramatická, ale tím, že jich bylo vícero v krátkém časovém sledu, tak samozřejmě pro image STAN to není vůbec pozitivní," zdůraznil pro ŽivotvČesku.cz zkušený politolog a vedoucí Katedry politologie.

Podle Lubomíra Kopečka nejde tak ani o samotné kauzy, ale zejména jejich množství a skutečnost, že STAN je v současnosti koaliční vládní stranou.

"Věc docela důležitá je, že do toho se promítá z pohledu vnímání strany skutečnost, že to je vládní strana nesoucí odpovědnost a s vládou se v současnosti spojuje ekonomická situace, která v tuto chvíli není vnímána pozitivně. Takže to je další faktor, který tady na podporu STANu v těch posledních měsících působí. Spíše na klesající podpoře je vidět, že je to nepříznivé z hlediska trendu. Když to tedy trochu zarámuji, tak bych to nebral, že to je věc, která by stranu měla buď štěpit, nebo na které by měla zkolabovat, ale kvůli tomu, že těch záležitostí je více, tak to není nejpříznivější trend. A když to vezmu z hlediska komunálních voleb a voleb do Senátu Parlamentu České republiky, tak se to může promítnout do výsledku STANu ve velkých městech, v těch menších bych byl opatrný, protože tam spíše funguje to, jaký je ten daný starosta za Starosty," dodal pro ŽivotvČesku.cz odbornou veřejností uznávaný politolog.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.