Poslanec Martin Kupka strávil celý měsíc na kole. Čelil jsem tropům i přívalovým dešťům, přiznal

Populární politik miluje sport
Populární politik miluje sport
Foto: Archiv Martina Krupky
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 16. 9. 2020

Martin Kupka (44), místopředseda ODS a kandidát na hejtmana, patří mezi výrazné osobnosti české politické scény. V neposlední řadě je to ale pyšný táta dvou dětí a také vášnivý cyklista a sportovec.

Každý politik je jenom člověk. Výjimkou není ani poslanec Martin Kupka, který se rád věnuje mimo práci rodině a sportu. Dokonce je natolik zapálený cyklista, že svou lásku ke sportu využil i v rámci celoměsíční srpnové výzvy s názvem Cyklojízdy. "Byla to poměrně intenzivní kampaň. Projeli jsme kraje křížem krážem a najeli jsme 1111 kilometrů a navštívili 260 obcí a měst. Od 4. srpna každý den, bez jediného vynechání. Museli jsme s ostatními zvládnout i tropická horka a návaly deště. Bylo to náročné, ale jsem zastáncem toho, že člověk má držet slovo. Jednou jsem se na to dal a nic mě nesmí zastavit. Na kolech jsme zažili snad opravdu všechno. Ale jsem rád, byla to příležitost podívat se na kraje jinak než z výhledu auta," řekl kandidát na hejtmana Středočeského kraje.

"Poznal jsem i spoustu atraktivních míst, zajímavých cyklostezek. Nádherná vznikla teď nově na Sedlčansku, tzv. »Krčínovka«, moc doporučuju navštívit."

Martin Kupka není jen velmi aktivní cyklista, nezapomíná sledovat cyklistické závody a sport ani pasivně. "Koukám pravidelně na Tour de France. K tomu měly Cyklojízdy tedy ještě hodně daleko. Jsem však přesvědčený, že práce hejtmana spočívá i v tom, že se na takovou »obhlídku« po kraji vydáte každý rok. Vidíte pak věci z trochu jiné perspektivy, mnohem širší, než nabízí cesta autem. Je to podle mě efektivní a dobrý systém kontroly stavu silnic a celého kraje obecně."

Přiznal, že ho zájem o Cyklojízdy mile překvapil. Rád probudil v lidech pozitivní motivaci a ocenil i přístup svých vlastních dětí.

"I lidé, kteří se k nám třeba náhodně přidávali, dokázali ocenit atmosféru a smysluplnost celého měsíce na kolech. Dokonce se mnou na několik výprav vyrazily i moje děti, bez jakéhokoli přesvědčování. Zkrátka o to měly zájem, což mě moc potěšilo. Jsou teď přesně v tom věku, kdy je nedonutíte k ničemu, co samy nechtějí," uzavřel Martin Kupka, který v letošním roce kandiduje za ODS na post hejtmana Středočeského kraje.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.