Palivové dřevo na topení i na uzení – jaké vybrat?
Dlouhodobě roste zájem o palivové dřevo nejen vzhledem ke stoupající tendenci cen plynu a elektřiny. Pohled na plameny a v krbu propůjčují pravý pocit domova a působí uklidňujícím dojmem. Jde o nostalgický návrat ke kořenům, kdy oheň zajišťoval také bezpečí a prosperitu.
Co je to dřevo
Palivové dřevo patří mezi obnovitelné zdroje energie, skládá se z celulózy tvořící až polovinu hmoty, ligninu, hemicelulózy a mnoha dalších látek. Dřevo obsahuje vodu, její nejvyšší obsah je ve stromech v letním období, proto těžba probíhá hlavně v zimě. Pro hoření je obsah vody jedním z nejdůležitějších faktorů. Čím méně vlhkosti, tím lépe. Za suché považujeme dřevo s méně než 25 % vody.
Rozlišení dřev
Palivové dříví rozlišujeme podle typu dřeviny na listnaté a jehličnaté a podle tvrdosti na měkké a tvrdé. Listnaté dřevo je bez silic a je bohatší na vodu – proto potřebuje delší čas na proschnutí. Jehličnaté dřevo obsahuje silice, které zvyšují výhřevnost dřeva, obsahuje méně vlhkosti a lépe prosychá. Měkké dřevo je vhodné pro prvotní zapalování a pro rychlé vyhřátí místností. Tvrdé dřevo hoří delší dobu a plamen je udržován na stabilní teplotě.
Výhody jehličnatého dřeva
Jehličnaté dřevo na topení je převážně měkké, má vysokou výhřevnost a rychle hoří, proto je vhodné počátek zatápění, kdy dokáže bleskově vyhřát dané prostory. Další výhodou je krátký čas pro vyschnutí po těžbě. Už po roce můžete naštípané špalky využít k topení. Nejrychleji proschne borovice. Pryskyřice v jehličnatém dřevě zvyšuje výhřevnost, v kamnech dochází k charakteristickému praskání. Jehličnaté dřevo používejte na roztápění nebo pro celodenní topení v kotlích a kamnech.
Výhody listnatého dřeva
Základní vlastností listnatého dřeva na topení je tvrdost, a z toho vyplývá dlouhé hoření a vysoká výhřevnost. Po vytěžení a zpracování jej uskladněte na krytém místě, vysychání trvá až dva roky. Nejkvalitnější listnatá dřeva pochází z buku, habru, akátu, jasanu a dubu. Tento typ dřeva je vhodný do všech typů topenišť. Speciálně pro krby považujeme za nejvhodnější palivové dříví pocházející z listnáčů.
Uzení potravin
Listnaté stromy mají nejlepší dřevo na uzení, které dodá masu, rybám nebo sýru lahodnou a specifickou chuť. Pokud nechcete ovlivnit vlastnosti daného pokrmu, a přitom jej mít dokonale vyuzený, je bukové dřevo tou správnou volbou. Buk je chuťové neutrální. Z ovocných je oblíbené třešňové a švestkové dřevo. Na uzení nikdy nepoužívejte nahnilé nebo jinak poškozené dřevo. Dřevo na uzení zbavte kůry, která pouze doutná, způsobuje zčernání a nepříznivě ovlivní chuť.
Dřevo pro váš domov
Ať vás láká pohled do plamenů v krbu, chcete si zkusit vlastnoručně vyudit klobásky nebo volíte suché palivové dřevo z úsporných důvodů, můžete v současné době koupit dřevo z různých místních stromů v různém stupni vysušení. V nabídkách e-shopů Optimtop.cz a Palivovedrevo.biz naleznete nabídku širokého spektra dřeva uloženého na paletách a s dopravou zdarma.
Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.