Ministr Roman Prymula otevřeně: Tu křivku musíme zlomit, říjen bude rozhodující

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 9. 2020

Česká republika zažívá složité časy. A občané si hodně slibují od nástupu Romana Prymuly do čela ministerstva zdravotnictví. První den ve funkci a hned ostrý začátek. "Křivku musíme srazit už v říjnu, jinak to nebude dobré," říká Prymula s tím, že jinak to bude s koronavirem hodně špatné.

Česko patřilo na jaře k těm státům, které se s koronavirovou epidemií vyrovnalyna jedničku. Jenže usnuli jsme na vavřínech. Přes léto došlo k velkému rozvolnění pravidel a vláda musí okamžitě zatáhnout za záchranou brzdu. Každý den se hraje o čas. Ministr vnitra Jan Hamáček dokonce předpovídá, že pokud nepřistoupíme k rázným opatřením, budeme mít v Česku až 120 tisíc nakažených.

Je toto číslo jen strašení veřejnosti? Opřel ho ministr Hamáček o tvrdá data? O reakci jsme požádali nově jmenovaného ministra zdravotnictví Romana Prymulu. "Všichni se shodneme, že musíme okamžitě změnit své chování. Já nebudu zastírat, že musíme utáhnout šrouby, tak to prostě je. Já bych nerad říkal od boku nějaká čísla. Já hlavně doufám, že všechna ta čísla se podaří dostat pod kontrolu. Je nezbytně nutné naše chování okamžitě změnit. Vy se mě ptáte, zda by se to mohlo zlomit na konci roku. Ale my to musíme zlomit okamžitě. Prostě tu křivku nemocných musíme zploštit co nejdříve. Už v říjnu musíme ta čísla dostat dolů, nemůžeme čekat na zimní měsíce. Ta čísla musí jít dolů už v říjnu, jinak to bude hodně špatné," uvedl Roman Prymula pro Život v Česku. 

S tím zcela jistě souhlasí i premiér Andrej Babiš. I ten hovoří o tom, že situaci v České republice musíme dostat pod kontrolu. Na televizních obrazovkách Babiš promluvil k národu a přiznal, že situace je opravdu závažná. 

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.