Boj o křeslo šéfa Prahy se pomalu blíží. Jak moc popularita Zdeňka Hřiba má šanci ovlivnit volby v Praze, popsal uznávaný politolog

Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 13. 8. 2022

Piráty do komunálních voleb v Praze letos povede současný primátor Zdeněk Hřib (41). V on-line hlasování o tom v závěru loňského roku rozhodli členové pražské pirátské organizace. Viditelného politika neprovází oproti jeho předchůdcům kontroverzní výroky, korupční aféry a jiné skandály, což uvedl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek. Na dotaz redakce politolog Lubomír Kopeček (46) z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity popsal, jak moc hraje popularita primátora roli v komunálních volbách.

Sám Zdeněk Hřib na dotaz redakce nedávno uvedl, že i když se blíží komunální volby, je nadále nutné se soustředit na práci, díky které je Praha silnou konkurencí světově proslulých měst. "Jsem naprosto přesvědčen, že Praha si zaslouží politickou kontinuitu a stabilitu kvůli dokončení započaté práce. I přesto, že naše volební období hodnotím jako úspěšné, tak nebylo možné za tři roky dokončit všechny projekty, které jsme zahájili," uvedl s tím, že nadále chce pokračovat s výstavbou městského bydlení a škol nebo dostavbou metra a dalších důležitých dopravních staveb, které Pražanům zjednoduší život.

Podle politologa Josefa Mlejnka je Hřib na postu primátora trochu nezvyklým jevem. "Myslím, že mediálně působí solidně. Snaží se vystupovat jako primátor s větším zásahem, tedy snaží se svým vystupováním oslovit širší voličské skupiny, než jsou jen Piráti. My nemáme přímou volbu primátora nebo starosty, takže o tom, kdo bude příští pražský primátor rozhodne složení zastupitelstva na nějakých koaličních jednáních po volbách. A pokud jde o pana Hřiba, tak se nabízí, že svým konsenzuálnějším vystupováním oslovuje širší spektrum voličům než jen zmíněné Piráty, může se mu tak stát, že ho voliči Pirátů budou vnímat jako politika více středového než pirátského," řekl pro ŽivotvČesku.cz politolog Josef Mlejnek, který ale upozornil, že Hřib je v současné historii politiků stojících v čele Prahy nejméně kontroverzní a nestojí za ním žádné skandály.

Komunální volby se budou konat letos na podzim. Piráti v těch posledních v roce 2018 skončili druzí za ODS, kdy obdrželi zhruba 17 procent hlasů, 13 křesel v 65členném městském zastupitelstvu a v koalici s Prahou Sobě a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) i místo primátora.

Jak moc popularita současného šéfa Prahy má vliv na to, koho budou lidé volit, se na dotaz redakce pokusil odpovědět odborník z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

"Když se díváte na trendy, které se v komunálních volbách projevují ve velkých městech a neplatí jen pro Prahu, ale platí to pro Brno, Plzeň a dále, tak se v nich poměrně výrazně projevují celostátní trendy z hlediska chování voličů, to jest celostátní podpora stran. Samozřejmě Praha je trochu specifická v tom, že tady některé strany mají větší podporu dlouhodobě viz. Piráti, ale třeba i ODS, naopak tu jsou strany, které tu podporu mají podstandardní viz. ANO, které v hlavním městě bývá slabší. Nicméně, když uvažuji nad tím faktorem primátorů, starostů, primátorů obvykle u těch velkých měst, tak je to nějaký bonus, případně mínus celostátní podpory těch jednotlivých stran. Byl bych relativně opatrný v tom, do jaké míry může změnit nějaký trend z hlediska celostátní podpory populární, nebo nepopulární primátor. Samozřejmě nějaký vliv na to má, ale je dobré být opatrný. Výsledky v Praze ovlivní to, jak jsou tam populární jednotlivé strany, než opravdu to, kdo stojí v čele kandidátky. Samozřejmě se do toho mohou promítnout další faktory typu skandály kolem pražského dopravního podniku (DPP) v rámci podpory STAN, ale je dobré být relativně střízlivý. Populární primátor může nějaký pohled na voliče zlepšit, nebo zhoršit, ale nebývá to u těch velkých měst nejdůležitější faktor," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz zkušený politolog a profesor Lubomír Kopeček.

Zajímavostí je, že za působení Hřiba na postu primátora se Praha v žebříčku magazínu Time Out stala vůbec nejkrásnějším městem planety. Předstihla tak Paříž, Řím, New York nebo Chicago. Magazín, který výsledky zveřejnil v závěru loňského roku, se ve své metodice ptal samotných obyvatel na kvality jejich domovských měst, přičemž na Praze vyzdvihlo 83 procent rezidentů právě její malebný vzhled.

Podle posledního průzkumu by si v Praze, Brně a Plzni v komunálních volbách nejvíce lidí vybralo uskupení s ODS, v Ostravě by vyhrálo hnutí ANO a v Liberci koalice se Starosty pro Liberecký kraj. Ukázal to průzkum, který na přelomu června a července provedla agentura Phoenix Research pro televizi Nova. Ve srovnání s průzkumem provedeným o měsíc dřív je patrný úbytek hlasů pro hnutí STAN, které se potýká s dopady kauzy podezření na korupci v pražském dopravním podniku, v níž policie obvinila víc než desítku lidí včetně pražského politika STAN Petra Hlubučka.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.