Konec týdne ve znamení silných bouřek. Dagmar Honsová upřesnila, co si počasí připravilo za překvapení

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 26. 8. 2022

Nad Českem se udržuje teplý a vlhký vzduch a odpoledne se budou opět místy tvořit bouřky, i silné, tedy doprovázené přívalovým deštěm a krupobitím. "Zpočátku dne byly místy mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně jasno nebo polojasno. Odpoledne bude docházet k přibývání kupovité oblačnosti a později odpoledne z ní budou místy vypadávat dešťové přeháňky a tvořit se mohou místy i bouřky. Bouřky budou lokální, málo pohyblivé a spadnout v nich může až kolem 40 mm srážek a vyloučené nejsou ani kroupy. Více bouřek dnes očekáváme v západní polovině území. Teplota na teploměru se zastaví až na tropických hodnotách 30 °C, ale pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu," uvedla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

"A místy silné bouřky budeme skloňovat také v sobotu. Pozor. Bouřky mohou být doprovázené přívalovým deštěm a krupobitím. A protože je půda nasycena vodou z předešlých dešťů, může docházet k rychlému rozvodnění menších toků a následně k zaplavení níže položených míst," zdůraznila meteoroložka pro ŽivotvČesku.cz.

Zpočátku dne budou místy mlhy. Jinak polojasno až oblačno, na východě i skoro jasno. Ojediněle přeháňky nebo bouřky. Odpoledne bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti od západu a místy déšť a bouřky. Odpolední teplota 24 až 29 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.

Poslední srpnové dny bude ve znamení malé oblačnosti, přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Po ránu musíme místy počítat s mlhami. Odpolední teploty ale budou zůstávat letní. Od pondělí do středy bude převládat jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat ke 12 až 7 °C, odpolední maxima se budou pohybovat na 21 až 26 °C.

Jak bude na první školní den?

Od prvního září hovoříme o meteorologickém podzimu. V posledních letech přinesl většinou začátek září zlom v počasí – přechod studené fronty a výrazný propad teplot vzduchu. Letos bude na první školní den jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Na horách při přechodně zvětšené oblačnosti se budou vyskytovat přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 11 až 7 °C, odpolední vystoupí na 20 až 25 °C. V první polovině září hovoříme o tzv. pozdním létě – to je ve znamení malé oblačnosti a letních teplot.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.