Turistická obuv pro maximální pohodlí

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: 8a.cz
Redakce ŽvČ |
[email protected]
Publikováno: 1. 9. 2022

Správná obuv je zdaleka nejdůležitější součástí turistického vybavení. Na co bychom si měli dávat pozor při výběru bot? Co bychom měli vědět před nákupem? A nakonec, jaký model zvolit? Na tyto a další otázky odpovíme v našem textu, čtěte dále!

Jaký je rozdíl mezi turistickou a trekingovou obuví?

Začínající turisté mají často problémy s rozlišením turistické a trekingové obuvi. Při výběru modelu se často řídí názorem jiných, zkušenějších horolezců, což často končí nesprávným rozhodnutím o koupi. Proč? Protože pokročilejší, trekingová obuv, často vyžaduje přizpůsobení a vyrazit do hor ve zcela novém páru nepřipadá v úvahu. Jaký je tedy rozdíl mezi turistickou (hikingovou) obuví a oblíbenou trekingovou obuví?

Největší rozdíl je především v podrážce. Turistická obuv je navržena tak, aby nám poskytovala vysokou úroveň tlumení a pružnosti podobně jako naše každodenní boty. To znamená, že se můžeme spolehnout na vysokou úroveň pohodlí při zdolávání jednodušších tras. Trekingová obuv se naopak vždy vyznačuje tužší podrážkou, která je často navržena tak, aby nám umožnila používat mačky.

Podrážka není jediným rozdílem. Obecně platí, že trekingová obuv bude vždy těžší než turistické modely. Proč? Protože boty určené pro pokročilejší uživatele budou používány na náročnějších stezkách. Výrobci proto musí dobře chránit svršek boty pomocí obsázek a výztuh v citlivých oblastech.

Jaké turistické boty si vybrat?

Jak jsme již zmínili, klíčem k výběru správné obuvi by vždy mělo být naše pohodlí. V první řadě je nejdůležitější zvolit správnou velikost bot! Ačkoli se to může zdát samozřejmé, bohužel si mnoho lidí zkouší novou obuv se špatnou ponožkou nebo vsedě! Nezapomeňte, že v dnešní době je při nakupování v internetových outdoorových obchodech s horskou obuví zásadní dobré zkoušení obuvi. Vždy jej provádějte v ponožkách, které budete nosit na trase, ve stoje a nezapomeňte, že unavená noha po celodenní túře bude mít zvýšený objem!

Zdroj foto: 8a.cz

Znalost správné velikosti je jen začátek. Na co si dát při nákupu pozor? Vzhled a suché technické parametry jsou jedna věc, ale aby byla bota pohodlná, musí vyhovovat našim potřebám. Je tedy dobré si položit otázku: Chystám se na túru do hor za jakéhokoli počasí, nebo v suchých letních dnech? Pokud omezujete svou turistiku na léto, vyplatí se sáhnout po obuvi se svrškem ze síťoviny, kterou je známá zejména řada MOAB - boty Merrell. Pokud však chcete univerzální obuv, vyplatí se zvolit model s nepromokavou membránou. Mnoho výrobců používá řešení GORE-TEX®, ale není to pravidlem, například boty Keen jsou vybaveny vynikající kvalitní vlastní konstrukcí KEEN.DRY.

V neposlední řadě důležitý je střih boty. Výška svršku má velký význam pro naše pohodlí a bezpečnost. Pokud s turistikou teprve začínáme, je vždy lepší volbou vysoká obuv. Tím ochráníme hlezenní kloub před vykloubením a zvýšíme stabilitu našich kroků. Trénovaní lidé mohou úspěšně sáhnout po lehčí a nižší turistické obuvi.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.