Reklama:

Epidemiolog Roman Prymula promluvil o tom, proč se současná varianta koronaviru extrémně rychle šíří. Vysvětlil to na nových datech

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 9. 2022

Za dobu epidemie v Česku od počátku března 2020 testy potvrdily více než 4,04 milionu případů koronaviru. V posledních sedmi dnech počty nových případů mírně narůstají. Pro redakci ŽivotvČesku.cz vysvětlil epidemiolog a bývalý šéf zdravotnictví Roman Prymula (58), proč se současná varianta koronaviru šíří významně rychleji než předchozí varianty.

Reklama:

Z regionů se infekce v poslední době nejvýrazněji šíří v Královéhradeckém kraji a v Praze. Na východě Čech připadá v přepočtu na 100.000 obyvatel 119 nově potvrzených případů za posledních sedm dní, v hlavním městě je to 114. Celostátní týdenní incidence stagnuje čtvrtý den po sobě na hodnotě 102 případů na 100.000 obyvatel.

Roman Prymula popsal, proč se varianta omikron dokáže šířit mnohem rychleji, než tomu bylo u předchozích variant v úvodu pandemie. "My jsme nedávno získali data, která srovnávají inkubační dobu jednotlivých variant koronaviru. A vidíme, že inkubační doba se poměrně zkracuje. Zatímco u wuhanské varianty byla inkubační doba průměrně kolem pěti dnů, tak dnes vidíme, že klesla na 3,4 dny. To je jeden ze zásadních faktorů, proč se nákaza šíří velmi rychle v populaci," popsal pro ŽivotvČesku.cz Roman Prymula.

Reklama:

S covidem-19 dosud v ČR zemřelo 40.846 lidí. Za posledních sedm dní přibylo do statistik 49 úmrtí, o týden dříve jich bylo 56. Mezitýdenní snížení ale může být ovlivněné tím, že úmrtí se do statistik dostávají se zpožděním.

Proti závažnému průběhu covidu-19 bylo v Česku dosud plně naočkováno zhruba 6,89 milionu lidí. První posilující dávku dostalo 4,3 milionu lidí a druhou 173.700.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: