V pátek startuje astronomický podzim. Co si přichystá počasí, upřesnila meteoroložka

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 9. 2022

Čtvrtek odstartoval studeným ránem - teplota v 6 hodin klesala v Karlových Varech ke 2 °C, v Chebu ke 2,8 °C, v Plzni - Mikulce ke 4,5 °C, v Českých Budějovicích ke 3,7 °C. Jednu z nejvyšších teplot hlásilo centrum Prahy - Praha - Karlov 7,9 °C. Na Šumavě na Rokytské slati teplota klesala k -5 °C. "Během dne bude znát vliv tlakové výše, která bude přecházet dále do Evropy východní - bude polojasno, během dne se bude opět místy tvořit kupovitá oblačnost a opět musíme místy počítat s lokálními přeháňkami. Odpolední teploty 13 až 17 °C," popsala pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Noc na pátek bude nejchladnější z celého týdne. "Teplota se i ve 2 metrech nad zemí může pohybovat kolem 0 °C a očekáváme četné přízemní mrazíky. Během noci na pátek bude jasno nebo skoro jasno.  Po ránu se budou místy vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty nízko - mezi 5 až -1 °C, ojediněle 0 °C, tvořit se budou četné přízemní mrazíky - ty mohou spálit vegetaci - zejména pak zeleninu," upřesnila konzultantka počasí pro ŽivotvČesku.cz.

V pátek 23. září startuje astronomický podzim - ve 3 hodiny a 4 minuty. "Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. Letos do Česka přinese začátek astronomického podzimu nejchladnější ráno, ale oblačnosti bude na první pozimní den nejméně z celého týdne. Po ránu se místy utvoří mlhy nebo nízká oblačnost. Jinak bude polojasno až jasno, odpoledne se bude zejména na horách tvořit kupovitá oblačnost a v Jeseníkách a Beskydech se mohou ojediněle vyskytnout dešťové přeháňky. Srážkové úhrny nízko. Teploty budou mezi 13 až 17 °C," přiblížila předpověď pro ŽivotvČesku.cz Dagmar Honsová.

Co patří k podzimu?

Mlhy. Zbarvení a opadávání listů. "Prvním impulsem pro zbarvení listů je zkracující se délka slunečního svitu a druhým počasí. Pokud nejnižší noční teploty neklesají pod bod mrazu a převládá slunečné počasí, potom je v listech dostatek antokyanů a listí se zbarví do červené. Po nočních mrazech převládají v listech barviva zvaná karotenoidy a listy jsou žluté nebo oranžové. Platí, že čím méně je vody v půdě, tím dříve se začne listí barvit a opadávat. Pokud naopak panuje teplotně nadprůměrné podzimní počasí, může listí na stromech vydržet až do poloviny listopadu," dodala pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí Dagmar Honsová.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.