Uplynou 3 roky bez Mistra. Takto vypadá hrob Karla Gotta nyní, 1. října se u něj očekává nápor lidí, uvedl zaměstnanec hřbitova

Hrob Karla Gotta
Hrob Karla Gotta
Foto: ŽivotvČesku
Alžběta Staňková, Petr Vlk | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 22. 9. 2022

Zanedlouho to budou tři roky, co svět opustil mnohonásobný Zlatý slavík a legendární zpěvák Karel Gott (†80). Hrob Mistra se nachází na hřbitově na pražských Malvazinkách a stejně jako loni bude mnoho těch, kteří na něj budou chtít zavzpomínat. "Očekáváme zvýšený nápor," sdělil redakci ŽivotvČesku.cz zaměstnanec hřbitova.

V den výročí Mistrova úmrtí se předpokládá, že by hrob na pražských Malvazinkách mohlo navštívit více lidí, kteří chtějí zavzpomínat a uctít jeho památku. "Zvýšený nápor se očekává, ale žádné speciální opatření dělat nebudeme, neděláme to ani na Dušičky. I v běžný den se tu motá kolem Gottova hrobu hodně fotografů, novinářů, ale i obyčejných lidí," sdělil redakci ŽivotvČesku.cz zaměstnanec hřbitova na Malvazinkách, kterého redaktor oslovil.

Zvláštní režim se na hřbitově nechystá navzdory tomu, že v roce 2021 byla z náhrobní desky ukradena soška malého zlatého slavíka, kterého darem dostala vdova po Karlu Gottovi Ivana (46) a nechala jej na místo posledního odpočinku svého manžela připevnit. Nejednalo se přitom o první krádež, z hrobu čas od času mizí drobné upomínkové předměty, které si zřejmě zlodějíčci domů odnášejí jako suvenýr.

Slavných osobností, které měly tu čest s Karlem Gottem spolupracovat, se krádeže z jeho hrobů dotkly. "Já tohle vůbec nechápu. Jak je tohle možné. Chtěl bych toho člověka, co to udělal, vidět, jak vypadá, protože tohle je naprosto šílené," řekl pro ŽivotvČesku.cz hudebník a blízký přítel Mistra Petr Janda.

"Je to neuvěřitelné, čeho jsou lidé schopni. Nikdy by mě nenapadlo, že z hrobu Karla někdo něco kdy odcizí. Je to hodně smutné," řekl pro ŽivotvČesku.cz zpěvák Bohuš Matuš, který s Mistrem několikrát spolupracoval a narušení jeho posmrtného klidu jej tak pochopitelně zarmoutilo.

Karel Gott, který si získal přezdívku »Sinatra Východu«, za svůj život získal 32 zlatých desek, jednu diamantovou, celkem 42 slavíků a nazpíval více než 2 500 písní. Jeho hity jako Lady Karneval, Když muž se ženou snídá, Stokrát chválím čas, Včelka Mája či Kdepak ty ptáčku hnízdo máš a další zná v Česku téměř každý.

Poslední roky života ho provázely vážné zdravotní problémy kvůli akutní myeloidní leukemii. Manžel Ivany Gottové (45), kterou si vzal v roce 2008 a s níž má dvě dcery – Charlotte Ellu (15) a Nellu Sofii (13), však svůj boj s nemocí prohrál a 1. října 2019 ve své vile Bertramce ve spánku zemřel.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.