Dá se nemovitost prodat i s věcnými břemeny?

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Shutterstock
Redakce ŽvČ |
[email protected]
Publikováno: 21. 10. 2022

Každé zboží má svého kupce. Dokonce i nemovitost se závažným věcným břemenem. Pokud nechcete prodělat, shánění zájemců bývá obvykle trochu fuška. Naštěstí ale existuje i způsob, jak takto zatížený dům, byt nebo spoluvlastnický podíl prodat rychle a výhodně. Čtěte dál.

Zkušení realitní makléři říkají, že prodej nemovitosti trvá zhruba půl roku. Platí to ovšem jen pro domy a byty nezatížené vážnou právní vadou. A věcná břemena takovou vadou bohužel bývají. Ať už takto zatížený majetek prodáváte na vlastní pěst, nebo s realitkou, počítejte s tím, že to nebudete mít jednoduché a že mít vše vyřízené za zmíněného půl roku je spíš o štěstí.

Co je to věcné břemeno?

Pokud má nemovitost věcné břemeno, znamená to, že může někdo jiný její část využívat, i když není jejím majitelem. A majitel musí tato práva respektovat. Problém u věcných břemen je, že se jich nedá snadno zbavit. Většinou tak při prodeji nemovitosti nezbývá nic jiného než ji i s nechtěným přídavkem prodat. Když však hledáte nové bydlení, těžko se smíříte s tím, že s vámi bude žít někdo cizí. Nebo že přes vaši zahradu povede přístupová cesta k sousedově pozemku.

Nejproblematičtější věcná břemena

Věcné břemeno služebnosti dožití – Typickým příkladem je, když vám dědeček daruje nemovitost, ale nechá si zřídit věcné břemeno užívání, aby měl jistotu, že může v nemovitosti v klidu dožít. Jako právoplatný vlastník můžete nemovitost prodat i s dědečkem a jeho věcným břemenem. Otázkou pak zůstává, jak dlouho se pro takovou nemovitost bude hledat nový majitel. Pokud ho však najdete, nikdo vám do prodeje nemůže mluvit. Ani děda.

Věcné břemeno chůze a jízdy – Pokud přes váš pozemek vede cesta k sousednímu domu, ověřte si, jestli je ošetřená i věcným břemenem. Pokud ano, máte povinnost každému, kdo jede na sousední pozemek, umožnit volný průchod nebo jízdu přes ten svůj. Bez ohledu na to, že tím utrpí vaše soukromí nebo stavební plány.

TIP: Všechna věcná břemena najdete v listu vlastnictví, který za drobný poplatek získáte online na stránkách katastru nemovitostí.

Další druhy věcných břemen

  • Služebnost inženýrské sítě – Provozovatel energetické, vodovodní nebo kanalizační sítě vede a udržuje sítě vedoucí vaším pozemkem.
  • Opora cizí stavby – U řadových domků nebo dvojdomků bývá povinnost podílet se na udržování společných zdí.
  • Služebnost okapu – U sousedících domů, kde je z praktických důvodu jen jeden okap, může být společný také odtok.
  • Právo na vodu – Soused má právochodit si k vám pro vodu do studny, zároveň má ale povinnost podílet se na její údržbě.
  • Služebnost stezky, průhonu a cesty – Lidé se po stezce na vašem pozemku mohou pohybovat pěšky, na koni nebo na kole (ne autem ani na motorce).

Jak prodat nemovitost s věcným břemenem rychle a výhodně

Na vlastní pěst nebo s realitkou může prodej nemovitosti s věcným břemenem trvat dost dlouho. Naštěstí ale existují specialisti, kteří vám s tím pomůžou. Obraťte se třeba na společnost MI Estate, která od vás nemovitost odkoupí za férové peníze. Odpadne vám tak starost se sháněním kupce a řešením zdlouhavého papírování.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.