Česko se rozloučilo s hereckou legendou Josefem Somrem. Dojemně zavzpomínala kamarádka Tereza Brodská

Pohřeb Josefa Somra
Pohřeb Josefa Somra
Foto: ZivotvCesku
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 26. 10. 2022

Ve strašnickém krematoriu v Praze proběhlo poslední rozloučení s Josefem Somrem (✝88), který poslední roky života strávil spíše v ústraní. Hereckou legendu sužovaly zdravotní potíže. Na představitele výpravčího Hubičky z filmu Ostře sledované vlaky zavzpomínala Tereza Brodská (54), která se se zesnulým hercem přátelila. "On se ke mně choval vždy velmi noblesně," uvedla pro ŽivotvČesku.cz.

Josef Somr byl členem Činohry Národního divadla a do paměti diváků se zapsal především jako výpravčí Hubička, který ve filmu Ostře sledované vlaky orazítkoval pozadí pohledné Zdeničky, kterou si zahrála Jitka Zelenohorská (75).

Dne 16. října oblíbený herec zemřel v sanatoriu Na Pleši, kde se léčil především s plicními obtížemi. Zavzpomínat na něj přišli herečtí kolegové z divadla i filmu. Mezi nimi například Jiří Bartoška (75), Táňa Medvecká (68) nebo Eliška Balzerová (73) a desítky dalších.

Pro ŽivotvČesku.cz na hereckou legendu zavzpomínala Tereza Brodská. "On byl nesmírně laskavý a podle mě byl i dost introvertní. Já jsem s ním vždy zažila velkou legraci. My jsme byli trojka, vždy spolu, Somr, Schmitzer a já, taková zvláštní trojka, to samo o sobě budilo... (směje se)," popsala herečka, jak se s Josefem Somrem spolupracovalo.

"S ním točit byla prostě paráda, já jsem byla mladinká holka a on se ke mně choval vždy velmi noblesně, ale tím, že měl krásný smysl pro humor, tak jsme se i hodně nasmáli," zavzpomínala na jednu z největších českých filmových legend populární herečka Tereza Brodská pro ŽivotvČesku.cz.

Josef Somr poprvé stál před kamerou v roce 1966 ve snímku Obžalovaný, naposled v roce 2016 v komedii Jak básníci čekají na zázrak.

Somr vystudoval brněnskou JAMU. Následně získal zkušenost z několika oblastních divadel. Později ho Jan Kačer přizval v roce 1965 do vznikajícího Činoherního klubu v Praze. V roce 1978 přešel do Národního divadla. Za výkon v Hrubínově Romanci pro křídlovku dostal svou první Thálii, druhou za představení Gin Game na jevišti pražské Violy. Obdržel medaili Za zásluhy.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.