Reklama:

Sněmovní strany si letos ponechaly své lídry, měnili se jen místopředsedové

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Profimedia
Publikováno: 28. 12. 2022

Žádnou změnu v rolích předsedů nepřinesly letošní kongresy, sněmy a celostátní fóra sněmovních stran. Funkci lídra občanských demokratů s jasným mandátem obhájil několik měsíců po jmenování premiérem Petr Fiala. V čele hnutí ANO dál stojí prezidentský kandidát a bývalý předseda vlády Andrej Babiš. Velké změny v nejužším vedení přinesla jednání Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN), předsedové ale funkci obhájili.

Reklama:

Vládní ODS zvolila Fialu prakticky jednomyslně, na pražském kongresu získal plný počet z 510 platných hlasů, dalších 24 lístků bylo neplatných. Post předsedy ODS zastává Fiala od ledna 2014. Funkce obhájili s vysokou podporou i další členové vedení občanských demokratů Zbyněk Stanjura, který byl při volbě v izolaci kvůli podezření na covid-19, Martin Kupka, Alexandr Vondra a Martin Baxa. Místo řadového předsedy uvolněné předsedou Senátu Milošem Vystrčilem získal pražský zastupitel Zdeněk Zajíček.

Starostové se sešli na mimořádném sněmu v červenci několik týdnů po propuknutí korupční kauzy kolem pražského dopravního podniku Dozimetr. V té je stíhán bývalý náměstek pražského primátora za hnutí Petr Hlubuček a odstoupil kvůli ní ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík. Znovuzvolený předseda STAN a vicepremiér Vít Rakušan si od sněmu sliboval odstřižení od minulosti a nastartování profesionalizace hnutí a obnovy důvěry u voličů.

Reklama:

Rakušan získal od 305 přítomných delegátů 292 hlasů. Po rozpadu nejužšího vedení zvolili Starostové do nového týmu čtyři nové tváře. Prvním místopředsedou se stal poslanec Lukáš Vlček, mezi řadové místopředsedy byli zvoleni poslanci Michaela Šebelová a Jan Lacina a také bývalý starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Také v čele největší opoziční strany nastaly změny jen ve funkcích místopředsedů Předsednickou funkci v ANO obhájil v únoru jasně bývalý premiér Babiš. Nejužší vedení se změnilo z poloviny, dostali se do něj mimo jiné vicepremiéři bývalé Babišovy vlády Karel Havlíček a Alena Schillerová. Řadovými místopředsedy ANO zůstali bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec a dřívější šéf Sněmovny Radek Vondráček, nově jsou jimi šéfka poslaneckého klubu Schillerová a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Piráty po lednovém hlasování celostátního fóra dál vede vicepremiér Ivan Bartoš, v nejužším vedení strany ho ale doplnila zcela nová sestava místopředsedů. Jeho prvním zástupcem je místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, další místopředsednické posty obsadili Hana Hajnová, Blanka Charvátová a Martin Jiránek.

Také další vicepremiér Marian Jurečka obhájil svůj stranický post, na sjezdu v Ostravě v dubnu neměl protikandidáta a získal 224 z celkových 275 odevzdaných hlasů. Prvním místopředsedou lidovců se stal místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. Ve vedení lidovců zůstal nynější kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík, nově ho jako řadoví místopředsedové doplnili bývalá senátorka Šárka Jelínková, poslanec Tom Philipp a náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo.

Koncem příštího roku skončí dvouletý mandát v čele TOP 09 předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové. Naopak šéf hnutí Tomio Okamura získal loni v prosinci tříletý mandát, takže případná obhajoba ho čeká až v roce 2024.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: