Základem bezpečnosti v automobilech je Hallova sonda. Co je tato součástka a jak ovlivňuje naše každodenní životy?

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Freepik
Redakce ŽvČ |
[email protected]
Publikováno: 12. 1. 2023

Ačkoli si většina lidí již nepamatujete, co vlastně pojem Hallův jev označuje, setkává se s ním každý den, Hallova jevu totiž využívá Hallova sonda, kterou naleznete ve většině moderních zařízeních, a to včetně automobilů. Jejich provoz by dokonce bez této součástky nebyl prakticky možný. V čem spočívá Hallův jev, co je Hallova sonda a proč je pro současnou elektrotechniku tak důležitá?

Hallův jev

Hallův jev nebo také Hallův efekt byl objeven již v roce 1879 a stal se základem bezkontaktního měření elektromagnetického pole nebo proudu, díky čemuž mohlo dojít k regulaci otáček elektromotorů.

Základem Hallova jevu je skutečnost, že dochází ke vzniku elektrického napětí příčně ve vodiči, pokud jím podélně protéká elektrický proud, jenž je zároveň odchylován magnetickým polem kolmým ke směru proudu.

Hallova sonda

Hallova sonda je polovodičová elektrosoučástka, jež využívá poznatku výše uvedeného Hallova efektu. Většinou se jedná o velmi tenkou obdélníkovou součástku, která je vybavena držáky, jež nesmí být zhotoveny z feromagnetického materiálu.

Hallova sonda nachází dodnes uplatnění v různých mechanických snímačích polohy, otáček, zrychlení, ale třeba i u bezkontaktních tlačítek a mnoha dalšího. Na konkrétní modely Hallovy sondy či Hallova čidla se můžete podívat https://www.tme.eu/cz/katalog/hallova-cidla_112576/, kde jistě naleznete ideální model pro jakoukoli automatizovanou regulaci magnetických polí.

Kde najdete třeba ve vašem voze Hallovu sondu

Nejlepším příkladem užití Hallových sond z praxe jsou bezesporu automobily, které tvoří nedílnou součást našich životů. Hallova sonda se zde používá spolu s neodymovými magnety a funguje následovně.

Skrze polovodičovou destičku v Hallově sondě protéká už při otečení klíče do pozice ACC proud. V případě, že se k této součástce přiblíží magnet, přeskupí se elektrické náboje na jednu stranu. Na jedné straně destičky je pak náboj kladný, na druhé záporný, tak vznikne Hallovo napětí. Tento elektromagnetický signál je přenášen do řídicí jednotky, která jej zpracuje a následně vám předá upozornění třeba na otevřené dveře, nezapnutý pás, ale i o rychlosti jízdy. Je tedy zřejmé, že v automobilech naleznete hned desítky Hallových čidel.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.