Ve vedení Prahy zůstávám, uvedl v rozhovoru Zdeněk Hřib. Otevřeně řekl svůj názor na Petra Pavla

Zdeněk Hřib
Zdeněk Hřib
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 2. 2023

Primátorem Prahy byl v polovině února zvolen lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (79). Ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba, kterému se v rámci jeho funkčního období povedla řada příznivých změn. Pro mnohé Pražany je tak střídání na pozici primátora neradostnou událostí, a to zejména kvůli tomu, že jednačtyřicetiletý politik nebyl nikdy spojen s korupční kauzou, což se v minulosti u některých jeho předchůdců dělo. Pro ŽivotvČesku.cz bývalý šéf hlavního města poskytl rozhovor, v němž se vyjádřil nejen o nalezení koaliční shody, ale i nově zvoleném prezidentovi Petru Pavlovi (61).

Zdeňku, hlavní město má po téměř pěti měsících od voleb kompletní vedení. Na magistrátu vznikla koalice Spolu, Pirátů a STAN, která má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Zastupitelé zvolili primátorem lídra Spolu Bohuslava Svobodu, který vás v čele Prahy vystřídal. Je to pro vás zklamání?

ODS nebyla ve vedení města deset let, za tu dobu se řada věcí změnila. Město je jiné, svět je jiný, my jsme každopádně připraveni jim pomáhat. To je fér.

O vás se obecně ví, že jste slušný člověk, nicméně nějaká emoce ve vás být musí. Je to tedy zklamání?

Nikoliv. Ono to tak může vypadat, ale ve skutečnosti tomu tak není.

Počkejte, jak to myslíte?

No, ve vedení Prahy zůstávám. Z pozice prvního náměstka primátora se budu věnovat dopravě. Nadále chci rozvíjet MHD - pokračovat ve stavbě metra D či rozšiřování tramvajových tratí. Mé pozornosti zcela jistě neunikne rozšiřování parkovišť P+R a zlepšování veřejného prostoru. Takže navazuji na to, co se nám v minulém volebním období dařilo a lidé to ocenili.

Rozumím. Musím se zeptat, proč vyjednávání trvalo tak dlouho, téměř pět měsíců je poměrně rekordní doba?

Víte, musím to uvést na pravou míru. Jednání netrvalo tak dlouho, ale ve skutečnosti 17 dnů, které byly poměrně intenzivní. Jsem rád, že koalice Spolu dodržela slib voličům, že s hnutím ANO nepůjdou, i když to byla jejich »záložní« varianta. Ale těší mě, že vznikla koalice na vládním půdorysu, což nám může pomoci vyřešit některé věci, které se týkají změn zákonů, které potřebujeme pro Prahu.

Zmínil jste variantu koalice Spolu a ANO. Obával jste se, že to nakonec tak dopadne?

To je něco, co tu reálně hrozilo. Nejen spojení Spolu s ANO, ale třeba i s SPD, protože když se podíváte na Prahu 2, případně Prahu 15, tak tam Spolu využilo hlasy SPD při volbě do funkce starosty. Takže jsem rád, že Prahu jsme nepředali do rukou extremistů či populistů. A také mě těší, že budeme pokračovat ve věcech, které jsme v uplynulých letech úspěšně započali.

Odbočím, Zdeňku. Víte, co mě zajímá, co říkáte na nově zvoleného prezidenta Petra Pavla?

Musím říct, že je to sympaťák od pohledu. Jsem rád, že uspěl. Těšilo mě, že ve své kampani dokázal vyzdvihovat liberální témata. A jsem tak nějak přesvědčen, že jako prezident nebude pasivní, ale nebude ani aktivistický, což je pro ČR skvělá zpráva. Uvidíme, jak si povede, těžko teď něco hodnotit. Myslím, že je potřeba mu přát úspěch, protože máme pouze jednoho prezidenta a jednu zemi.

To jste řekl hezky a je to tak. Když se ale ohlédneme, po volebním úspěchu učinil několik výrazných kroků, kterými dal tak nějak trochu najevo, co se zhruba dá od něj čekat...

Teď myslíte třeba telefonát s tchajwanskou prezidentkou?

Ano.

Podle mého šlo, když to řeknu lehce s nadsázkou, o první signály. Ale ty signály mi nebyly nesympatické.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.