Drahota čaruje s cenami potravin. Papriky stojí už i 180 korun za kilo. Ekonom odhadl, kdy tohle šílenství začne brzdit

Nákup - Ilustrační foto
Nákup – Ilustrační foto
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 27. 2. 2023

Na konci února překvapily Česko rekordní ceny zeleniny, které se vyšplhaly do astronomických výšin. Například papriky tak v některých obchodech stojí až 180 korun za kilogram. "Řada lidí již nakupování ovoce a zeleniny omezila," upozornil pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček, který však zároveň prozradil, že situace se brzy zlepší.

Zdražující se zelenina mimo obvyklé vegetační období není ničím neobvyklým - že za rajčata lidé zaplatí v zimě více než v létě, je běžná věc. Ovšem v poslední době ceny stoupají raketově vzhůru. Na začátku nového týdne tak papriky v některých obchodech stojí až 180 korun za kilogram.

"Sám jsem to pocítil, když jsem o víkendu šel na nákup. Schválně jsem chvíli u zeleniny stál a díval se, jak budou lidé na nové ceny reagovat. Docela dost z nich tento úsek supermarketu rovnou obcházelo, protože si už zeleninu a ovoce nemohou dovolit. Samozřejmě nejsem lékař, ale myslím, že se to může projevit na zdraví české populace," sdělil poradce premiéra Petra Fialy (58) Štěpán Křeček pro ŽivotvČesku.cz.

"Naštěstí dobrá zpráva je, že v brzké době by se situace mohla zlepšit. Na jaře bude stále více zboží pocházet z českého zemědělství nebo zemědělství okolních států, kromě toho ho bude více díky úrodě. V sezónním období proto obvykle dochází ke zlevnění zeleniny i ovoce," řekl pro ŽivotvČesku.cz renomovaný ekonom.

Na podzim poté podle Štěpána Křečka dojde k opětovnému nárůstu cen stejně, jako tomu je každý rok. Obchodníci se však v letním období většinou snaží tento nepříjemný fakt kompenzovat tím, že na zmíněné zboží často nasazují akce, a tak se zákazníkům alespoň na chvíli uleví.

Česká ekonomika se v letošním roce bude pohybovat na hraně recese a její růst zpomalí na 0,1 procenta místo dříve očekávaných dvou procent, uvádí to makroekonomická prognóza Evropské komise (EK). Ta také zvýšila odhad míry inflace, která by se letos měla dostat na 15,6 procenta, což je po trojici pobaltských zemí nejvíce v celé EU. Naopak nejnižší z celé sedmadvacítky států zůstane letos v České republice nezaměstnanost s hodnotou 2,7 procenta.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.