Z jara znovu do zimy. Víkend bude opět mrazivý, varuje konzultantka počasí

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 10. 3. 2023

Zatímco páteční počasí vyvolává spíše dojem jara, o víkendu se Česko vrátí opět do zimy. Podle meteoroložky Dagmar Honsové se mohou vyskytnout sněhové jazyky, náledí i vichřice. "Přes Česko totiž přejde výrazná studená fronta," vysvětlila konzultantka počasí pro ŽivotvČesku.cz.

Pátečních 15 °C vystřídá na víkend výrazné ochlazení - v sobotu se budou odpolední teploty pohybovat do 5 °C, pocitově kvůli silnému větru bude jen mezi -8 až -2 °C. Přes Česko totiž přejde výrazná studená fronta.

"Očekáváme i nebezpečné zimní meteorologické jevy, během pátečního večera se mohou ojediněle tvořit bouřky, v sobotu se na většinu území vrátí sněžení nebo sněhové přeháňky. Na horách napadne 5 až 15 cm. V sobotu po ránu se může na západě území tvořit náledí, během soboty se budou na horách tvořit sněhové jazyky nebo závěje," uvedla Dagmar Honsová pro ŽivotvČesku.cz.

Vítr začne zesilovat už během pátečního večera na západě území na rychlost s nárazy 55 km/h, na horách až 90 km/h, další zesílení přinese noc na sobotu na rychlost v nárazech až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. Což je síla větru, která způsobuje škody. Vítr bude slábnout během sobotního večera.

"Nejsilnější březnové poryvy větru přinesl orkán Emma, a to 2. března roku 2008. Labská bouda tehdy zažila nárazy větru o rychlosti 54,1 m/s, což je 195 km/h," popsala meteoroložka pro ŽivotvČesku.cz s tím, že tehdy také byla bílá tma na D1.

Neděle už bude klidnější, během dne počasí u nás začne ovlivňovat teplá fronta. V neděli bude oblačno, zpočátku dne až polojasno, občas déšť se sněhem, od středních, během dne od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty se budou pohybovat kolem 0 až -4 °C. Denní teploty poté vyšplhají až na 2 až 6 °C. Mírný západní vítr bude vát o rychlosti do 20 km/h.

Ještě několik dnů bude počasí pořádně turbulentní, ale některé numerické modely počítají s výrazným nárůstem teplot vzduchu úderem začátku astronomického jara. To startuje 20. března. Příští týden tak přinese hodně proměnlivé počasí, zejména zpočátku bohaté na srážky a větrné, ale s příchodem jara, tedy 20. března, půjdou s největší pravděpodobností teploty rychle nahoru a atakovat budou 20 °C.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.