Do Wu-chanu se chci vrátit. V Číně bych se cítil bezpečněji než v Česku, říká student Daniel Pekárek

Daniel se chce vrátit do čínského města Wu-chan
Daniel se chce vrátit do čínského města Wu-chan
Foto: Archiv Daniela Pekárka
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 19. 10. 2020

Mnozí mají v živé paměti, když se na začátku roku objevila zpráva, že v čínském městě Wu-chan, který tamní úřady uzavřely kvůli šíření koronaviru, je trojice Čechů. Jedním z nich je Daniel Pekárek, jenž studuje na tamní univerzitě. Dnes by se v jedenáctimilionovém městě cítil podle vlastních slov lépe. "Čekám, až se budu moct vrátit. Teď je to tam zavřené," řekl pro ŽivotvČesku.cz.

Opatření kvůli koronaviru poznal na vlastní kůži Daniel Pekárek z Háje ve Slezsku. Je jedním z Čechů, kteří se vrátili do vlasti z Wu-chanu - města, odkud se do celého světa rozšířila infekční nákaza, která si vyžádala nemilosrdné statistiky a dokonce na čas zmrazila život v celé Evropě.

Situace je aktuálně taková, že Daniel čeká, až se bude moct vrátit. Dokonce se netají přesvědčením, že ve Wu-chanu by se cítil v souvislosti s nákazou bezpečněji.

"Rád bych se do Wu-chanu vrátil, ale nepouští tam momentálně. Čekám, až mě tam pustí. Jinak bych byl už třikrát zpět," řekl pro ŽivotvČesku.cz sympatický student.

Pekárek tak nějak tušil, že situace se v České republice dramaticky zhorší. "Čekal jsem, že ta situace bude vážná. Nečekal jsem, že až takhle, ale tušil jsem, že to tam zvládnou lépe. O to víc, když jsem slyšel, jak v Nemocnici Na Bulovce říkají, že to v českých podmínkách nemůže nastat, že máme lepší úroveň zdravotnictví, ale ve Wu-chanu mají opatření taková, že jsou konzistentní. Tady to je tak, že opatření tu jsou, pak lidé nadávají, tak je dají pryč, pak nadávají, že tu nejsou a tak dokola, což je chaos a je to neefektivní," upřesnil Daniel Pekárek, který se začátkem roku vrátil vládním speciálem zpět do Česka. Sanitkou poté rovnou cestoval na infekční oddělení Nemocnice Na Bulovce, kde strávil karanténu.

I'm not in my country yet, be patient like I am. On my way to the airport right now 😊 Ještě nejsem doma, buďte trpěliví stejně jako já 😂 Zatím žiju, momentálně jsem na cestě na letiště.

Zveřejnil(a) Daniel Pekárek dne Sobota 1. února 2020

Za sebou má první semestr oboru softwarové inženýrství na prestižní čínské univerzitě a doufá, že tam bude moci dostudovat. Aktuálně by se tam cítil bezpečněji. "Kdybych měl chodit mezi lidi, jakože jsem o víkendu byl v obchoďáku si koupit oblečení na zimu, protože v Česku nic moc nemám a všechny věci jsem nechal ve Wu-chanu a bylo tam přeplněno. Takže abych pravdu, cítil bych se bezpečněji v Číně," dodal pro ŽivotČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.