Prosba prezidenta ČLK Milana Kubky zatím nemá velký úspěch. Lékařů v cizině se zastávají i Češi

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Pixabay.com
Klára Zaňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 19. 10. 2020

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek (52) v minulém týdnu zveřejnil žádost o pomoc směřovanou k našim lékařům působícím v zahraničí. Setkal se však s nepříliš dobrou odezvou zdravotníků. I řada Čechů se nediví tomu, proč se lékaři nehrnou zpátky do České republiky.

Současná situace kolem koronaviru zasahuje do života každého, ale velmi znatelně stěžuje práci především lékařům a zdravotníkům, kteří se momentálně musí kromě »běžných« pacientů starat také o ty, jejichž průběh covid-19 vyžaduje hospitalizaci a lékařský dohled. Rapidní nárůsty nakažených už dávno překonaly alarmující hranici a v českém zdravotnictví je potřeba každá pomocná ruka. I z toho důvodu prezident ČLK Milan Kubek v minulém týdnu zveřejnil prosbu adresovanou našim lékařům v zahraničí, kteří by podle něj mohli velmi výrazně pomoct a být cennou posilou v době, kdy se nemocnice začínají nebezpečně plnit.

Odezva českých lékařů, kteří pracují mimo hranice České republiky, se však nesetkala s příliš kladným ohlasem. Podporu jim vyjádřila i řada Čechů, kteří jejich postoj chápou a někteří se jich také zastávají. "Tak vy jim uděláte podmínky takové, aby tady nechtěli být, a teď máte tu drzost, když vám došlo, že bez nich to nejde, žádat je o návrat... trapné," napsala na sociálních sítích uživatelka Ráďa. K ní se přidali i další lidé. "Absurdní a směšná prosba. A ještě k tomu povolejte mediky, aby si stoupli do první linie za nic a ještě k tomu pod snůškou výhružek. Tím si je zajisté v budoucnosti udržíte," komentoval uživatel Petr.

Pomozte nám zvládnout epidemii covid-19 Vážení spoluobčané, dnes vstoupil, letos již podruhé, v naší zemi v platnost...

Zveřejnil(a) Česká lékařská komora dne Pondělí 5. října 2020

Češi vidí také jako jeden z důvodů to, že lékaři mají své práce dost i v zemi, ve které aktuálně pobývají. "A myslíte si, že v zahraničních nemocnicích covid není a pacienti je nepotřebují? Myslíte, že si to lékaři mohou dovolit, jen tak zanechat práce, mají pracovní smlouvu a povinnosti," zastala se jich uživatelka Anna. Někteří vyjádřili i názor, že za zásadní příčinu celého problému ve zdravotnictví považují nedostatečné finanční ohodnocení, kvůli kterému lékaři a zdravotníci odchází za prací do ciziny. "Plaťte doktorům, sestrám a zdravotníkům obecně adekvátní peníze a pak nebudou mít potřebu odcházet za penězi do zahraničí," vyjádřil se uživatel Zdeněk. Prozatím se ze zahraničí přihlásilo celkem šestnáct lékařů.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.