Reklama:

Buďte ve střehu, aktivita klíšťat je na vysokých hodnotách, uvedla meteoroložka. Upřesnila předpověď na prodloužený víkend

Klíšťata - Ilustrační snímek
Klíšťata – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 6. 5. 2023

Počasí během prodlouženého víkendu nás rozhodně do přírody »pustí«, uvedla to pro ŽivotvČesku.cz meteoroložka Dagmar Honsová. "Pozor ale na vysokou aktivitu klíšťat. Rozhodně se hodí repelenty, nesedat a nelehat do travního porostu a následně, kdy přijdete domů, nezapomeňte na prohlídku těla," doplnila.

Reklama:

Počasí aktivitu klíšťat výrazně ovlivňuje, a to nejen během celého roku, ale také během dne. "Klíšťata nemají ráda příliš vlhké, příliš suché a ani velmi větrné počasí. Během dne je aktivita klíšťat nejvyšší hned ráno - zejména při východu slunce. Výjimkou jsou pouze dny, kdy se na trávě tvoří rosa. To klíšťata ztrácí svou energii. Od poledne až přibližně do 15. hodiny jejich aktivita klesá. Později odpoledne a večer ale opět stoupá," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

V neděli bude zpočátku dne oblačno, na severu území až zataženo a ojediněle přeháňky. Později odpoledne se bude oblačnost protrhávat místy na polojasno. Pokud jde o odpolední teploty - pocitové a na teploměru v široké škále - budou na severu o poznání nižší než na jihu území, kde se budou pohybovat v rozmezí 14 až 21 °C.

Reklama:

V pondělí bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Během dne místy i polojasno. Ranní teploty budou v rozmezí 10 až 6 °C. Denní teploty 13 až 17 °C.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: