Primátor Hřib míří jako dobrovolník do nemocnice. Po studiu jsem dělal ve zdravotnictví výzkum, říká

Primátor Prahy Zdeněk Hřib
Primátor Prahy Zdeněk Hřib
Foto: Archiv Zdeňka Hřiba
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 22. 10. 2020

Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (39) míří jako dobrovolník do jedné z nemocnic, kde příští úterý nastoupí, aby mohl pomáhat. Svůj záměr oznámil na svém Twitteru. Hřib je vystudovaný lékař. "Jde o praxi na 14 dnů," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz.

"Od úterý budu pomáhat v jedné z pražských nemocnic jako dobrovolník. Podobně jako mnoho dalších chci v této těžké době nabídnout pomocnou ruku. Lidé v nemocnicích teď potřebují veškerou naši podporu,” uvedl primátor, který studoval na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

"Po ukončení studia jsem prováděl výzkum v oblasti bezpečnosti pacientů a kvality zdravotní péče. Nějaké zkušenosti mám," řekl Hřib pro ŽivotvČesku.cz, jak to je s jeho praxí. "Do nemocnice budu docházet 14 dnů na odpolední směny," doplnil.

Hřib dále požádal, aby lidé, kteří mohou pomoci kvůli zvyšující se kapacitě v nemocnicích, aby tak učinili. Nemocnice se kvůli nárůstu pacientů s nákazou koronavirem potýkají s nedostatkem personálu. Aktuálně je kapacita lůžek na 80 procentech.

"Na základě žádosti nemocnic a po obeznámení se s možnostmi studentů jsem dnes podepsal první pracovní povinnost. Pomoci ale může kdokoliv, ať už v nemocnici, přes Červený kříž, darováním plazmy nebo jen ohleduplností k ostatním," uvedl.

Hřib dále upřesnil, že řízení města bude v době jeho nepřítomnosti zajištěno.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.