Reklama:

Pokud vláda bude ignorovat připomínky k úspornému balíčku, znamenalo by to neskutečnou aroganci, říká Karel Havlíček

Karel Havlíček
Karel Havlíček
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 29. 5. 2023

Ministerstva a další instituce mohly do dneška podávat připomínky k vládnímu úspornému balíčku. Návrh dohodnutý lídry vládní koalice, nazývaný také konsolidační balíček, obsahuje změny v daních či dotacích. Vláda se bude návrhem zabývat zřejmě ve druhé polovině června. Pro ŽivotvČesku.cz první místopředseda hnutí ANO a bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček odpověděl na dotaz, zda se domnívá, že vláda některé připomínky bude akceptovat. Z jeho slov vyplynulo, že v případě jejich ignorace by se vláda lidově řečeno »odkopala«.

Reklama:

Návrh balíčku ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení přesně před týdnem. Lhůta řízení byla zkrácena a vypořádání zásadních připomínek na úrovni náměstků či vrchních ředitelů sekcí plánuje ministerstvo na čtvrtek 8. června.

"Co udělá vláda, to nevím. V každém případě by měla uznat některé zásadní připomínky, na tom není nic špatného. Kvůli tomu to do připomínkového řízení jde. Pokud bude ignorovat připomínky i některých svých resortů, tak by to znamenalo neskutečnou aroganci. Otázka je, zda to budou podstatné připomínky, nebo to budou kosmetické úpravy, které budou jen v nějaké lepší právní úpravě. Těžko odhaduji, jak s tím vláda nakonec naloží," řekl první místopředseda ANO pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

Představitelé vlády již dříve uvedli, že jsou připraveni o opatřeních v balíčku diskutovat. "Měníme více než 50 zákonů, takže je to opravdu velký legislativní text. Bylo by neobvyklé a velmi zvláštní, kdyby k žádné změně nedošlo," řekl novinářům před týdnem ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda by se podle něj měla návrhem zabývat ve druhé polovině června, aby balíček stihla Sněmovna projednat v prvním čtení ještě před prázdninami.

Vláda chce souborem daňových změn a úspor v dotacích uspořit příští rok na výdajích státu 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy. Celkem chce tedy snížit schodek státního rozpočtu o 94,1 miliardy korun. V dalším roce by to mělo být 53,4 miliardy. Podle opozice vláda místo úspor na straně státu daněmi více zatíží některé skupiny obyvatel.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: