Reklama:

Po bouřkách zůstalo večer bez elektřiny tisíce domácností. Ve čtvrtek budou řádit další, doprovodí je nebezpečné meteorologické jevy

Počasí, bouřka, blesk - Ilustrační snímek
Počasí, bouřka, blesk – Ilustrační snímek
Foto: Ondřej Čermák / CNC / Profimedia
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 6. 2023

Po silných bouřkách, které se ve středu odpoledne prohnaly Českem, evidovala společnost ČEZ tisíce míst bez elektřiny v několika regionech. Okolo 18:00 to bylo zhruba 28.000 domácností, o dvě hodiny později zbývalo připojit na 16.000 domácností, a to v Plzeňském, Středočeském, Pardubickém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Uvedla to mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Dalších 18.000 domácností bez proudu bylo večer na jihu Čech a na západě Vysočiny, kam elektřinu dodává společnost EG.D. Podle meteoroložky Dagmar Honsové zasáhnou Česko silné bouřky i ve čtvrtek, uvedla to pro ŽivotvČesku.cz.

Reklama:

K 20:00 měl ČEZ nahlášeno 30 poruch na vysokém napětí a další na nízkém, které postupně opravuje. Ve středních Čechách zůstávalo bez proudu už jen zhruba tisíc odběrných míst, na Vysočině 5000, v Plzeňském a Pardubickém bylo shodně asi 2000 domácností bez elektřiny. V Moravskoslezském kraji, kam se bouřky pozdě odpoledne přesunuly z Čech, čekalo večer na obnovení dodávek na 5500 domácností.

Poruchy způsobily spadlé stromy a větve. Bouřky byly lokální, často velmi silné a rychle postupovaly napříč republikou, uvedla Holingerová. "Jsme v terénu a průběžně pracujeme na odstranění poruch. Kvůli výstraze meteorologů na silné bouřky jsme předem posílili počty našich pracovníků v terénu, na dispečinku i v call centru," dodala.

Reklama:

Předpověď počasí na čtvrtek

Ve čtvrtek v ČR před přechodem vlnící se studené fronty vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihu – odpolední teploty se budou šplhat až k 35 °C. "Ochladí nás ale i velmi silné bouřky, které budou doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy – krupobitím, silným větrem a přívalovým deštěm. Po přechodu vlnící se studené fronty počasí u nás na konci týdne ovlivní výběžek vyššího tlaku vzduchu – přinese klidnější počasí a letní teploty. Také počátek posledního školního týdne bude ve znamení letních teplot," upřesnila pro ŽivotvČesku.cz odbornice přes počasí.

Ve čtvrtek bude zpočátku dne polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Později odpoledne od západu přibývání oblačnosti až na zataženo, místy déšť a bouřky, ojediněle i velmi silné. Doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 20 až 15 °C, odpolední budou vystupovat na 29 až 35 °C.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: