Návrat žáků do škol na konci listopadu. Má to ale háček, upřesnil ministr Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček
Ministr vnitra Jan Hamáček
Foto: Profimedia.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 2. 11. 2020

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (42) existuje scénář, že by se ještě letos mohli školáci vrátit do tříd. Ovšem není to tak jednoduché, jak se zdá. Denní nárůst pozitivně testovaných se musí rapidně snížit a lidé musí dodržovat opatření. "Má to háček, ale pokud vše půjde dobrým směrem, podle mě by se dalo mluvit o konci listopadu," řekl pro ŽivotvČesku.cz vicepremiér.

Denní nárůsty pozitivních případů se zatím neblíží »Hamáčkovu číslu». Zatím laboratoře v posledním týdnu vykazují denně vykazují počty nakažených v hodnotě přes deset tisíc. Podle ministra se návrat žáků opírá o hodnotu v rozmezí dvou až tří tisíc.

"Ministerstvo školství dává dohromady materiál, který stanový prioritu při návratu dětí do lavic. To znamená, že prioritou jsou prvňáci, druháci a potom deváťáci, protože je čekají přijímací zkoušky a následně nějakým způsobem ostatní ročníky. To je nějaký plán. Klíčový ale bude vývoj epidemie. Teď to vypadá, že čísla klesají, že opatření zabrala, ale finální pohled na věc bude v tomto týdnu," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz ministr Jan Hamáček, který ale zdůraznil, že se věci mohou měnit a jde o jeho hrubý odhad.

"Z mého pohledu se dá o návratu dětí do škol uvažovat v situaci, kdy dojde k nějakému razantnímu poklesu. Tím myslím, kdy půjde o jednotky tisíců, a to někde v hodnotách 2000 až 3000 pozitivně testovaných za uplynulých 24 hodin. Protože to by mělo opět naskočit trasování, karanténa a dá se to zvládnou. Ale jde o orientační číslo, kdy by se mohli vracet prvňáci. Pokud se tedy budou opatření dodržovat, mohlo by to být letos a odhadem někdy na konci listopadu," dodal pro ŽivotvČesku.cz ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

Původní plán byl, že žáci prvního stupně se v případě zlepšení situace od 2. listopadu vrátí do škol. K tomu ale nedošlo. V současnosti je situace nejistá a čeká se na to, jak zaberou současná opatření.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.