Reklama:

Kalousek: Spolu je zatím jediná formace z demokratických stran, která je schopna vyhrát volby do Sněmovny

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 21. 6. 2024

Komentář: Uplynulé volby do Evropského parlamentu (EP) ukázaly, jak si koaliční uskupení Spolu a další vládní strany stojí. Výsledek Spolu je maximum možného v situaci, kdy jde o hlavní formaci nepopulární vlády. Nicméně všechny tři strany dosáhly přiměřený mandátní zisk, byť lidovci a ODS si o jeden mandát pohoršili oproti předchozímu EP. Redakci ŽivotvČesku.cz zajímalo, zda »sestava« Spolu je výhodná i pro volby do Sněmovny, nebo se jako ideálnější řešení nabízí jít »do boje« samostatně. Podle komentátora a politického klasika Miroslava Kalouska jde o zatím jedinou formaci z demokratických stran, která je schopna vyhrát volby, uvedl.

Reklama:

Volby opět vyhrálo opoziční hnutí ANO –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ získalo sedm europoslanců, o jednoho více než dosud. Druhá skončila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která uhájila šest křesel, o dva mandáty tyto strany přišly. Lidovci získali jednu pozici, obhajovali dvě. Vládní Starostové i Piráti skončili za Přísahou s Motoristy i koalicí Stačilo! v čele s KSČM. Starostové a osobnosti pro Evropu mají dva mandáty, Piráti jeden.

Pokud jde o volby do Sněmovny, je vysoce pravděpodobné, že na žádnou změnu nedojde a formace Spolu bude bojovat o přízeň voličů ve stejné sestavě. Je však vysoce pravděpodobné, že u KDU-ČSL zřejmě budou čekat na krajské volby. Změna lídra se vyloučit ale nedá ani dříve. Mnozí si jistě vzpomenou, že lidovecký předseda Marian Jurečka po vyhlášení výsledků označil za těžké naplňování podmínek, které si na jaře stanovil pro setrvání v čele strany. Uvedl tehdy tři, jednu z nich, udržení dosavadní pozice v EP, už ale nenaplnil.

Reklama:

Nepravděpodobné je, že výsledek voleb do EP uvnitř stran Spolu vyvolá nějaké velké spory. Pozici předsedy lidovců Jurečky dlouhodobě oslabuje nízká podpora strany a dopady některých vládních kroků na její voliče.

Zda by pro ODS nebylo výhodnější jít do sněmovních voleb samostatně než »s sebou tahat další dvě strany na hranici volitelnosti, tedy zisku alespoň pěti procent, zajímalo redakci ŽivotvČesku.cz.

"Zatím je to jediná formace, která je schopna vyhrát volby –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ z demokratických stran. To znamená, že to spojení má svůj velký smysl. Samozřejmě všechny tři strany nesou nějaké náklady a nějaké benefity. Dokud bude mít ODS pocit, že díky tomu bude mít premiéra a může vyhrát volby, do té doby o to bude stát. Kdyby ten pocit ztratila, tak o to stát přestane," vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz svůj náhled na věc Miroslav Kalousek s tím, že se nedomnívá, že by se koalice Spolu rozpadla, naopak do voleb do Sněmovny půjde jako jedno těleso.

Volby do EP se staly v Česku hlasováním proti vládě a kabinet Petra Fialy (ODS) zaznamenal v celkovém hodnocení »nevýhru«. Třetím místem za vítězným opozičním hnutím ANO a koalicí vládních stran Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) překvapilo hnutí Přísaha kandidující spolu s Motoristy. Opoziční sněmovní Svoboda a přímá demokracie (SPD) měla naopak neočekávaně slabý výsledek, je zřejmé, že lidé už jsou touto stranou unaveni.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: