Reklama:

Komunisté zpět do Sněmovny, TOP 09 s Pekarovou mimo hru, ukázal průzkum. Havlíček varuje premiéra Fialu před zlou nálepkou

Karel Havlíček a Petr Fiala
Karel Havlíček a Petr Fiala
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář, ČTK | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 23. 6. 2024

Komentář: Nejnovější volební průzkum ukázal, že na předních pozicích se nic mimořádného neděje, pokud jde pak o »takzvaný boj o vstup do Sněmovny«, tam se odehrávají takzvaná »škatulata, škatulata«. Sněmovní volby by v červnu totiž tradičně vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32,9 procenta hlasů. Druhá by skončila vládní ODS s 14,8 procenta hlasů a třetí by byli vládní Piráti s 8,7 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny by překročily ještě opoziční SPD, vládní hnutí STAN a nově i KSČM. Pro ŽivotvČesku.cz návrat komunistů okomentoval lídr stínové vlády Karel Havlíček (ANO), který směrem k premiérovi Petru Fialovi zvedl varovný prst, a to v rámci nepěkné nálepky.

Reklama:

Zmíněné výsledky, které vychází z průzkumu agentury STEM, byly zveřejněné v neděli televizní stanicí CNN Prima News.

Proti březnovému modelu si významně pohoršili Piráti, SPD i vládní TOP 09, která by se v červnu do Sněmovny nedostala. Dál ztrácí i vládní lidovci, v červnu se před ně dostala koalice hnutí Přísaha a Motoristé sobě, když společně uspěla ve volbách do Evropského parlamentu (EP).

Reklama:

Hnutí SPD podle autorů průzkumu pravděpodobně získalo v souvislosti s volbami do EP novou konkurenci pro roli reprezentanta protestních hlasů. Posiluje KSČM, která uspěla v rámci koalice STAČILO! v evropských volbách, a rovněž strana PRO zůstává na zisku kolem dvou procent.

"Nejsilnějším projevem voleb do EP je růst relevance strany Motoristé sobě a posílení možného zisku hnutí Přísaha, které společně výrazně uspěly v evropských volbách," dodali zástupci agentury STEM.

V porovnání s březnovým volebním modelem si hnutí ANO udrželo 32,9 procenta hlasů, ODS si o tři desetiny procentního polepšila, naopak třetí Piráti a čtvrtá SPD s červnovou podporou 7,3 procenta si výrazně pohoršili, Piráti o 1,8 procentního bodu a SPD o dva procentní body. "V obou případech se dá říct, že výrazný pokles odráží i výsledky evropských voleb, ve kterých jak Piráti, tak SPD museli konstatovat velký neúspěch a ztrátu mandátů," uvedli autoři průzkumu.

Hnutí STAN si mírně polepšilo na 6,8 procenta. Do Sněmovny by v červnu prošli ještě komunisté v čele se znovuzvolenou europoslankyní Kateřinou Konečnou, získali by 5,1 procenta hlasů, oproti březnu o 0,6 procentního bodu více. Ve sněmovních volbách 2021 KSČM získala 3,6 procenta hlasů a do Sněmovny se nedostala.

Redakci ŽivotvČesku.cz zajímalo, jak se na »návrat komunistů do Sněmovny« dívá politický bard Karel Havlíček. "Vládní strany se dlouhodobě soustředily na jediného nepřítele, a tím jsme my. »Antibabiš« politika jim ale nepřinesla nic moc pozitivního - tedy žádné politické body, ale během ní posílily jiné strany, což dokazují komunisté," zamyslel se pro ŽivotvČesku.cz Havlíček.

"Pokud totiž dokola »voláte ne ANO, ne Babiš«, tak někteří lidé hledají jinde - třeba u komunistů. Takže vláda si za tohle může do značné míry sama. A hrozí, že se Petru Fialovi podaří to, že se komunisté mohou skutečně do Sněmovny vrátit. A je to dáno jednak nespokojeností se stávající vládou, ale i mimořádnou aktivitou Kateřiny Konečné, která dost voličů oslovila, nakonec v eurovolbách získala dva mandáty, což o něčem svědčí. Je tu tedy pro Petra Fialu ve vzduchu riziko, že se zapíše do historie tím, že se komunisté díky jeho vládnutí vrátí do parlamentu," dodal pro ŽivotvČesku.cz bývalý dvojnásobný ministr.

Pokud jde o samostatné subjekty - v případě, že by vládní TOP 09 kandidovala sama a nikoliv v koalici Spolu, ve volbách by v červnu s podporou 4,5 procenta hlasů poslanecké mandáty nezískala. To samé platí pro KDU-ČSL, pro které by v červnu hlasovalo 2,5 procenta voličů. V červnu se před ně dostala Přísaha s 3,7 procenta hlasů a Motoristé sobě s 2,7 procenta hlasů voličů. Průzkumu se od 10. do 17. června zúčastnilo 1600 respondentů.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: