Reklama:

Důchod už si přivýdělkem nezvýšíme a výchovné bude jen pro někoho. Co ještě schválila vláda?

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Freepik
Prezentace klienta / Komerční sdělení | Upozornění pro čtenáře: Článek není redakčním textem, ale je komerčním sdělením klienta. Vydavatel portálu ŽivotvČesku.cz nezodpovídá za jeho obsah. Pro případné dotazy se obracejte na e-mail:
[email protected]
Publikováno: 4. 7. 2024

Vláda schválila rozsáhlou důchodovou reformu, která přinese řadu změn pro všechny pracující i pro současné seniory. Změny se dotknou důchodového věku, výpočtu důchodů, předčasných důchodů, důchodů pro pracující seniory a dalších oblastí. Některá ustanovení se mohou v průběhu legislativního procesu ještě upravit. Jaká bude definitivní podoba, proto zatím můžeme jen odhadovat. V současnosti je „ve hře“ následujících 12 změn v českém důchodovém systému.

Reklama:

1. Důchodový věk bude pohyblivý

Do důchodu se bude chodit podle toho, kolika let se dožily předchozí generace. Z toho se totiž vypočítává tzv. naděje dožití, a právě na ni bude český důchodový věk navázán. Vláda chce, aby lidé strávili v důchodu maximálně 22 let, ne víc. 

Reklama:

Tomu bude odpovídat i posun důchodového věku u později narozených ročníků. Hranice 65 let byla prolomena. Pro každý ročník se naděje dožití vypočte v 50 letech věku. Do té doby nebudeme vědět, v kolika letech se našeho ročníku bude důchod týkat.

2. Lidé bez prokazatelného počtu odpracovaných let budou moci do důchodu dříve

Dnes musejí lidé, kteří nedokáží prokázat odpracované roky, čekat na důchod o pět let déle než ostatní (a odpracovat alespoň 15 let). Vláda schválila kratší interval: pouze dvouletý. Současné podmínky byly podle OECD prý (zejména pro cizince v ČR) příliš přísné.

Nejste si jistí, kolik let máte odpracováno a kolik vám „sociálka“ uznala? Na portálu Hyperfinance.cz, zaměřeném na pomoc s osobními financemi, jsme pro vás v magazínu připravili podrobný a názorný Fotonávod, jak z domova získat výpis z Informativní důchodové aplikace (a také co dělat, když ve výpisu něco chybí). 

3. Riziková zaměstnání budou odměněna dřívější penzí

Dříve budou moci do starobního důchodu odejít lidé z rizikových profesí. Jde zejména o hasiče, záchranáře, skláře, lesníky, slévače, horníky, zdravotní sestry se specializací, pečovatele v sociální oblasti a o další fyzicky i psychicky náročná povolání, zařazená do 4. kategorie rizik a o vybraná rizika z kategorie třetí.

O kolik dříve budou moci do důchodu? Výpočet se opírá o počet odpracovaných směn: Za 2 200 odpracovaných směn budou moci odejít o 15 měsíců dříve, za 4 400 odpracovaných směn pak o 30 měsíců dříve. A za každých dalších 74 směn o jeden další měsíc dříve. Nejdelší dosažitelný interval bude 60 měsíců (5 let).  

4. Důchody se budou vypočítávat nižší

Současná metodika výpočtu důchodů se změní tak, aby nově vypočtené důchody vycházely o 200 Kč nižší než podle současného postupu, a aby se výpočet snižoval o dalších 200 Kč v každém dalším roce. Jinými slovy, kdo půjde do důchodu za 20 let, vypočte mu stát o 4 000 Kč nižší penzi, než by mu se stejným příjmem vycházela dneska.

5. Nejnižší důchody se budou navyšovat

Současný minimální důchod nazná značnou změnu: zvýší se téměř dvojnásobně. Nyní je minimem částka okolo 5 tisíc korun, nově by se měla (při současných mzdách) vyšplhat na částku přes 8 tisíc korun. Nové minimální důchody budou pětinou průměrné mzdy.

6. Důchod už si přivýdělkem nezvýšíme

Spousta lidí pracuje při důchodu. A dlouhá léta jsme byli zvyklí, že se tím také navyšovala částka přiznaného starobního důchodu. Nově už se ale důchod přivýdělkem nijak měnit nebude. Stát ovšem nabídne důstojnou náhradu: pracujícím důchodcům odpustí odvod na sociální pojištění ve výši 6,5 % hrubého výdělku.

7. Výchovné bude jen pro někoho - pro tři a více dětí

Sotva jsme si zvykli na institut výchovného coby přídavek k důchodu ve výši 500 Kč za každé vychované dítě, už se má zase zrušit. Současným seniorům zůstane v plné výši, brzkým seniorům se bude jeho výpočet postupně snižovat. 

Kdo půjde do důchodu v roce 2030 a později, už na výchovné za první dvě děti nedosáhne. Vyplácet se bude jen za třetí a další dítě, navíc se nebude ani valorizovat. 

8. Odměna za péči o blízké osoby

Namísto výchovného nabízí stát odměnu za péči o blízké osoby, ale jen lidem s nižšími příjmy. Vedle péče o děti se bude vztahovat i na péči o další závislé osoby, například rodiče, prarodiče. Celé období péče o osobu blízkou, včetně mateřské a rodičovské (do tří let) s prvními dvěma dětmi, se bude do důchodu započítávat jako období s průměrným příjmem z daných let.  

To pomůže zvýšit průměrný celoživotní příjem (a vypočtený důchod) žadatelům o penzi, kteří většinu času vydělávali méně, než byla oficiální průměrná mzda. 

9. Nárok na pozůstalostní důchod se prodlouží

Prodlouží se doba pro obnovení nároku na vdovský důchod, a to z dvou na pět let. Jinými slovy: vrátíme se k pravidlům, která platila do roku 2012. Po zániku nároku na vdovský/vdovecký důchod poběží nově pětiletá lhůta pro jeho obnovení. Vdovský důchod totiž lze pobírat za dvou podmínek: buď podmínky péče o dítě, nebo dosažení důchodového věku. Bez splnění podmínek zanikne nárok na vdovský důchod po roce.

10. Doktorát se bude počítat do důchodu

Do náhradní doby pojištění by se měla započítávat doba pro úspěšné dokončení doktorského studijního programu v prezenční formě studia. Rozsahu zápočtu však bude jen 80 procent, doba se započte jako vyloučená (bez zohlednění příjmu).

11. Nižší penalizace za předčasný důchod, ale jen při nižším vzdělání

Stát chce odměnit všechny občany, kteří neusilovali o vzdělání, ale namísto do škol vstoupili na pracovní trh. Kdo odpracuje 45 let, bude moci do předčasného důchodu s menším postihem, než jaký uplatní stát u lidí s vyšším vzděláním, kteří začali pracovat později.

12. Společný vyměřovací základ manželů / registrovaných partnerů

Manželé a registrovaní partneři se budou moci dobrovolně rozhodnout o sdílení odvodů na důchodové pojištění. Tím si ten z partnerů, který pečuje o děti (nebo jinou osobu blízkou), zajistí vyšší výsledný vyměřovací základ pro výpočet důchodu. Druhému z partnerů se naopak vypočtený důchod bude snižovat. 

Pro sdílení základů se půjde rozhodnout jak ve stáří, tak i dříve. Půjde o vratný proces, takže když se jeden z partnerů rozhodne a zažádá o zrušení společného základu, bude možné důchody zase rozdělit. Pokud se o rozdělení důchodů rozhodnou manželé/partneři již v mladém věku a následně se rozvedou, bude společný vyměřovací základ předmětem rozvodového řízení. 

Věděli jste, že i žádost o důchod může být online?

Cíle reformy?

Jak vidíte, vláda schválila rozsáhlou důchodovou reformu, která mění věk odchodu do důchodu, výpočet důchodů a podmínky pro předčasný důchod. Cílem reformy je, dle Ministerstva práce a sociálních věcí, které je autorem původního návrhu, udržitelnost důchodového systému a zajištění důstojného života pro seniory.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: