Reklama:

Nový týden začne pohádkově, dojde také na tropické horko a bouřkové překvapení. Tipy, jak přežít extrémní vedra

Počasí - Ilustrační snímek
Počasí – Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 7. 7. 2024

Sotva jsme se vzpamatovali z posledních dešťů a nárazových větrů, už nám nový týden klepe na dveře a slibuje nejen tropické teploty, ale také pořádné bouřky. Redakce ŽivotvČesku.cz se v souvislosti s aktuálním počasím zaměřila na téma: »Co dělat v tropickém počasí«. Nadcházející dny totiž přinesou horko a bouřky, a to od pondělí do neděle. Předpovědi meteorologů varují před vysokými teplotami dosahujícími až 35 °C, stejně jako před příchodem studené fronty, která způsobí výrazné výkyvy počasí. Pro ŽivotvČesku.cz připravila výhled počasí meteoroložka Dagmar Honsová a »přibalila« doporučení, jak si jednotlivé dny užít, a k tomu extra tipy pro tropické dny.

Reklama:

Pondělí: Klid před bouří

Pondělí začne jako den z pohádky. Po rozpuštění ranních mlh nás čeká skoro jasno až polojasno, tlaková výše nám zaručí příjemné počasí. Na horách se mohou objevit ojedinělé přeháňky nebo bouřky, ale jinak nás čekají odpolední teploty mezi 23 až 27 °C.

Reklama:

Tip na pondělí: Využijte toto krásné počasí k venkovním aktivitám, ať už je to procházka v přírodě, práce na zahradě, nebo sport. Nezapomeňte na dostatek tekutin a ochranu proti slunci.

Úterý: Slunečný den plný možností

Úterý přinese jasné a slunečné nebe s ranními teplotami mezi 16 až 12 °C a denními teplotami mezi 27 až 31 °C. Ideální den pro letní radovánky.

Tip na úterý: Naplánujte si piknik nebo grilování s rodinou a přáteli. Vysoké teploty vždy přímo vybízejí k osvěžení u vody, takže nezapomeňte na opalovací krém a klobouk.

Středa: Tropické horko a bouřkové překvapení

Středa bude dnem plným kontrastů. Dopoledne bude jasno až polojasno, ale odpoledne nás překvapí studená fronta, která přinese zataženo, místy déšť a silné bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 19 až 15 °C, ale denní teploty vystoupí až na 35 °C, zejména v Polabí.

Tip na středu: Ráno využijte k venkovním aktivitám, ale odpoledne buďte připraveni na rychlé změny počasí. Bouřky mohou být silné, proto si zajistěte bezpečí a sledujte aktuální předpovědi.

Čtvrtek: Bouřkové výkyvy

Ve čtvrtek očekáváme oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty mezi 19 až 15 °C a denní teploty mezi 28 až 32 °C.

Tip na čtvrtek: Plánujte aktivity spíše do dopoledních hodin, kdy je menší pravděpodobnost bouřek. Odpoledne se věnujte činnostem uvnitř nebo v krytých prostorách.

Pátek: Proměnlivé počasí

Pátek přinese polojasno, ale během dne oblačno až zataženo s deštěm, přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty budou mezi 19 až 15 °C a denní teploty se budou pohybovat mezi 27 až 31 °C, na jihovýchodě až 33 °C.

Tip na pátek: Plánujte flexibilně. Mějte připravené alternativní plány pro případ bouřek, například návštěvu muzea nebo kina.

Sobota: Směs slunce a deště

V sobotu nás čeká polojasno, ale během dne oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty mezi 17 až 13 °C a denní teploty mezi 25 až 29 °C, na jihovýchodě až 33 °C.

Tip na sobotu: Využijte dopoledne pro venkovní aktivity a odpoledne se připravte na možné bouřky. Sledujte počasí a plánujte výlety tak, abyste se vyhnuli nečekaným přeháňkám.

Neděle: Chladnější závěr týdne

Neděle přinese polojasno, během dne oblačno až zataženo s místním deštěm a přeháňkami. Ranní teploty budou mezi 17 až 13 °C a denní teploty mezi 23 až 27 °C.

Tip na neděli: Neděli si užijte v klidu. Naplánujte si relaxační den doma nebo v blízkosti domova. Procházka v přírodě nebo čtení knihy na terase může být skvělým závěrem týdne.

Extra tipy pro tropické dny:

Hydratace je klíčová: V horkých dnech je důležité pít hodně vody. Noste s sebou láhev vody a pravidelně doplňujte tekutiny.

Lehká strava: Vyhněte se těžkým jídlům a dejte přednost čerstvému ovoci, zelenině a lehkým salátům.

Ochrana před sluncem: Používejte opalovací krém s vysokým faktorem, noste sluneční brýle a klobouk.

Chladné prostředí: Využijte klimatizované prostory nebo si doma vytvořte chladné prostředí pomocí ventilátorů a zastínění oken.

Plánování aktivit: Nejvhodnější čas pro venkovní aktivity je ráno a večer, kdy nejsou teploty tak vysoké.

Příští týden nám tedy přinese skutečně letní počasí plné teplotních extrémů a bouřkových přeháněk. Buďte připraveni na rychlé změny a užijte si letní dny naplno, a to jak venku, tak v pohodlí domova.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: