Reklama:

Ekonom: Stavět v České republice je drahé, zdlouhavé a jsou tu zmatky kolem digitalizace stavebního řízení

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 8. 7. 2024

Ekonomický komentář: Stavět v České republice je drahé, zdlouhavé a administrativně náročné. To může odrazovat velké zahraniční investory i české domácnosti, aby se pouštěli do nových projektů. "Navíc stavebnictví nadále zatěžují stále relativně vysoké úrokové sazby a nedostatek pracovních sil," uvedl pro ŽivotvČesku.cz ekonom Štěpán Křeček.

Reklama:

Český statistický úřad zveřejnil na svém oficiálním webu nejnovější data za květen, která nejsou rozhodně plná optimismu.

"Stavební produkce v květnu zaznamenala meziroční propad o 6,8 procenta. Nedařilo se pozemnímu stavitelství, kde se produkce snížila o 7,1 procenta. Špatné výsledky ohlásilo i inženýrské stavitelství, které pokleslo o 6,3 procenta. K tomu se navíc o 9,2 procenta propadla orientační hodnota staveb, kterým bylo v květnu vydáno stavební povolení," popsal nejnovější výsledky pro ŽivotvČesku.cz ekonom a poradce premiéra Křeček s tím, že tristním výsledkům ve stavebnictví určitě nepomáhají zmatky kolem digitalizace stavebního řízení.

Reklama:

Stavět v České republice je tak drahé, zdlouhavé a administrativně náročné. "To může odrazovat velké zahraniční investory i české domácnosti, aby se pouštěli do nových projektů. Stavebnictví nadále zatěžují stále relativně vysoké úrokové sazby," doplnil pro ŽivotvČesku.cz ekonomický expert s tím, že k dobrým výsledkům nepřispívá ani nedostatek pracovních sil.

Do budoucna podle Křečka lze očekávat, že se zlepší situace především v inženýrském stavitelství, kde jsou přichystány investice z veřejného sektoru.

"Pozemnímu stavitelství by mohly pomoci rostoucí ceny na realitním trhu. Ty mohou mnohé domácnosti přesvědčit, že se jim přes veškeré problémy přece jen vyplatí projít byrokratickou džunglí, aby nakonec mohly bydlet ve vytouženém rodinném domku," dodal pro ŽivotvČesku.cz Štěpán Křeček.

Reklama:

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.

Reklama:
Reklama: